Д-р Георги Миндов: Профилактичните прегледи винаги са били задължителни, но никога не са били принудителни

Профилактичните изследвания спасяват човешки животи, те са част от грижата за здравето, а нашата цел е да имаме максимално здрави хора.

Профилактичните прегледи винаги са били задължителни, но никога не са били принудителни.

Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари (ДСОПЛ).

В Закона за здравето е записано, че лице, което не се яви на профилактичен преглед - при първо неявяване трябва да плати от 50 до 100 лв. за административно нарушение, при второ неявяване – от 100 до 200 лв. „Такава санкция няма наложена в момента на български гражданин, доколкото на мен ми е известно“, посочи д-р Миндов.

Той обясни, че при неявяване на профилактичен преглед, административният орган, в случая Министерството на здравеопазването, трябва да установи кой е пациентът, който не се е явил за преглед, да състави акт за административно нарушение и да си събере постъпленията, ако прецени, че трябва да го прави. „Нашата работа на общопрактикуващите лекари като основен изпълнител е да извършваме профилактични прегледи. Ние в качеството си на изпълнители на медицинска помощ, договорни партньори по договор с НЗОК и по разпоредби на министерството, осигуряваме достъп на здравноосигурените лица и извършваме тези прегледи в обем и по разпоредби на министерството и на НЗОК – изследвания, консултации“, подчерта той, като уточни, че при един профилактичен преглед процесът е многоетапен, тъй като се налагат по две или три посещения при лекаря.

Председателят на ДСОПЛ заяви, че общопрактикуващите лекари имат готовност, сили, медицинска подготовка и финансов ресурс, осигурен по линия на НЗОК и по линия на министерството, и в рамките на обема на профилактичния преглед често се назначава скъпоструващо изследване и консултация, от което следва да се възползват всички български граждани. „Ние не можем административно да задължим хората да ни посетят“, отбеляза д-р Миндов, според когото трябва да се финансира от страна на министерството една кампания с идеята да се обясни, че заболяване или състояние, което е започнато навреме, диагностицирано, локализирано и лицето е информирано за него с последствията, въобще може да не се развие, може да се проследи, може да се избегне дори смъртен изход, т.е. спасяват се хора, намалява се инвалидността и комфортът и качеството на живота се повишава.

„Ние искаме да има здрави и усмихнати хора. Не искаме да имаме болни, с ТЕЛК, инвалиди и умиращи“, категоричен е общопрактикуващият лекар, като подчерта, че изключително много са се разпространили онкологичните заболявания.

Д-р Миндов съобщи, че сред по-младите хора, тези в непенсионна възраст, има объркване по отношение на профилактичните прегледи по месторабота, които се правят по действащата наредба за здравословни и безопасни условия на труд. „Тези прегледи се осигуряват от работодателя, заплащат от него и са длъжни всички работещи по трудов договор всяка година да преминат такъв преглед, както и други – замерване на условията на работниците във вредност, шум, запрашеност, – това са специфични служби по трудова медицина. Често пъти една част от тези неща се припокриват с нашия пакет, но не е същият. Съвсем други неща се правят при нас, съвсем други неща се търсят“, заяви той и уточни, че много често, особено по-младите, остават с впечатлението, че това е профилактичният преглед, а това съвсем не е така.

Пакетът, който общопрактикуващите лекари изпълняват, по линия на НЗОК, осигурява изследвания, които прегледът по месторабота не осигурява, тъй като са скъпоструващи, като например туморен маркер, който се прави през година на мъже над 50 г., и др.

Д-р Миндов открои като съществен проблем, че за да отидат на профилактичен преглед, много често пациентите трябва да излязат в работно време, затова предлага работодателят, или НОИ да осигурят един ден платен отпуск, в който пациентът да може спокойно да отиде и да му бъде направен пълният пакет от профилактични изследвания. В момента се наблюдава, че все повече са и пациентите, които отиват на профилактични изследвания по време на своя отпуск. „Хора, които са в отпуск, идват сега, когато са отлагали цяла година, защото често освен профилактичното, имат и оплаквания, т.е. те ги трупат, трупат и чакат да излезе отпускът, за да може да извършат изследвания, консултации и т.н.“, отбеляза той.

Лекарят коментира, че има една група пациенти, които са стриктни и всяка година идват, съвсем целенасочено, за профилактични прегледи. „Има една група, които са колебаещи се, които идват по повод на друго състояние“, каза той, като даде пример с хора, които отиват за рутинен преглед на очите или за гинеколог, но и тогава, по време на такова посещение, д-р Миндов обясни, че общопрактикуващите лекари извършват профилактичен преглед, за да видят цялостното състояние на пациента.

Председателят на ДСОПЛ подчерта, че една трета от пациентите, обаче, смятат, че колкото повече не ходят на лекар, толкова са по-здрави, смятайки, че лекарите имат изградена цяла бизнессистема и обслужват фармацевтичните компании. „Пак казвам, нашата цел е да имаме максимално здрави, да нямаме хронично болни и инвалидизирани хора“, категоричен е той. Според него при тази група пациенти някаква финансова санкции би имала някакъв резултат, но пак ще е частично, защото с 50 и 100 лв. не може да се спре човек, който твърдо не иска и отказва да му бъде оказана медицинска консултация, отбелязвайки, че преди години в закона е имало и механизъм, свързан с месец лишаване от здравноосигурителни права, който също е бил неработещ.

Д-р Миндов смята, че когато човек съзнателно не поема отговорност за здравето си, умишлено го неглижира и уврежда, дълго време не е ходил на преглед, трябва да поеме отговорност за действията си. Според него по-приложимо като санкция по-скоро би било доплащане за определена клинична пътека, когато става въпрос за пациент, който има заболяване, което той би могъл да предотврати, но с дългите години неходене и неглижиране на собственото си здраве, го е увреждал съзнателно, давайки пример с тютюнопушенето. „Не може да казваме „докторите не можаха нищо да направят“. Как да направим, след като всичко е вече тотал щета, не може с нищо да се помогне на този човек, всичко е с годините увредено, и вторичната профилактика, след като настъпи инфарктът, инсултът, онкологичното заболяване, как да му помогнем“, заяви той и допълни, че когато човек е здрав, не мисли и казва, че няма нужда да посещава лекар и да си прави профилактични изследвания.

Лекарят обърна внимание, че сега има изключително модерни скринингови тестове за около 40 вида рак, които се правят по кръвен път, и могат да ви дадат много висок процент дали пациентът има генетична предразположеност. В момента това е най-високият клас профилактика, отбеляза той, и поясни, че това е бъдещето на медицината.

Призивът на д-р Миндов към пациентите е, първо, да намерят лекар, на който да имат доверие и за който да са сигурни, че е на тяхна страна, да отделят повече внимание за собственото си здраве, защото то е и тяхна отговорност, не е само на лекаря. Редовно да си правят профилактични прегледи и изследвания. „Трябва да направим каквото можем, всичко, което можем за нас, това е част от нашата грижа за здравето – да отидем на профилактичен преглед, пък после да става каквото ще“, заключи той. /БГНЕС