Д-р Гергана Николова: Повишете личната хигиена в борбата срещу вирусите

Високите нива на личната хигиена е ключов фактор в борбата срещу вирусите, които върлуват в страната. Трябва да се къпем и да мием ръцете си със сапун и под топла течаща вода. Това каза в интервю за БГНЕС общопрактикуващият лекар Гергана Николова.

Тя подчертава, че ако досега някои хора са си миели ръцете само след ходене по нужда, сега е необходимо това да правим преди и след излизане от тоалетната.

„Начинът за проникване на вируса е през лигавиците на очите, носа и устата. Това са най-честите входни врати и заради това съветвам хората да не ги пипат често. Необходимо е да се саморегулираме”, призовава докторът и посочва, че е желателно да носим и маска, когато се движим навън.

Тя коментира актуалната тема, свързана с коронавирусът и увери, че се спазват правилата на Световната здравна организация.

„Коронавирусът е вирус по същината си, така както са и грипните вируси. И в Германия, и в Италия има случаи на коронавирус и нещата вече не са чак толкова далечни, както беше Китай досега. Започнаха да се завръщат и първите групи от българи, които се намират в Китай. В момента обаче коронавирусът е една екзотика, нещо за което говорим, нещо от което се страхуваме, но сега у нас е грипът, в момента, с пълната си сила, на върха си, с многото заболели, с многото усложнения, с пневмониите и с липсата на свободни легла в отделенията”, посочва д-р Николова актуалната картина у нас.

Тя уточни, че в момента у нас има трима пациенти, за които се предполага, че може да са заболели от коронавируса. Те са изолирани и са настанени в инфекциозно отделение в болница и добавя, че завърналите се деца от Китай преди 7-8 дни от петричкия ансамбъл са под домашно наблюдение и засега нямат никакви симптоми.

„Човек, за който има съмнение, че е болен от коронавируса, няма да бъде в къщи, няма да бъде оставен под домашно наблюдение. Той няма да посещава кварталния магазин, своето джипи. Този човек ще се намира в изолация в инфекциозно отделение, където се настанява в специално помещение и се обгрижва от лекари, които са облечени в предпазно облекло. Тези, които остават у дома са хора, които не са били в Ухан, където е епицентърът на заразата, а някъде из Китай, където обстановката не е епидемиологична, преминали са медицински контрол и е сигурно, че не са болни”, обяснява лекарят и пояснява, че вирусът има 14 дневен инкубационен период, през който трябва да се следят хората, за които има съмнение, че може да са болни.

„При поява на симптоми като висока температура, болка в гърлото, поява на задух, тогава се отива в лечебно заведение и човекът се поставя под болнично наблюдение. Ние спазваме правилата на СЗО за това как се работи в такава епидемиологична обстановка”, уточнява д-р Николова.

Тя отново ни връща към грипа, който стига пика си у нас.

„Предишните седмици бяха децата, които посещават ясла и градина и занесоха вируса у дома. Сега дойде ред на майки, бащи, баби и дядовци”, посочва семейният лекар и уверява, че и в момента има бързи тестове за грип.

„Не са свършили. Правим ги когато, пациентът се е появил навреме, за да видим дали това е грип или не. След 48 часа няма смисъл. Когато е в първите дни е с цел да уточним дали грипът е тип А или В”, обяснява тя.

Д-р Николова разяснява и как започва грипът, който може да прерасне в пневмония, особено при малките деца и възрастните.

„Започва се с много висока температура. Втриса ви. Появява се болка и сухота в гърлото, силна болка в гърдите. Започвате да плачете, без да ви е напуснала приятелката, носът също се включва в тази обилна секреция”, посочва симптомите медикът и пояснява, че когато се вземат противогрипни медикаменти в първите 24 ч. завръщането към здравето е бързо.

Семейният лекар съветва също така и с цел превенция на всеки час да сменяме предпазната маската, да проветряваме помещението, в което стоим, да забърсваме с влажен парцал повърхностите и подовете в жилището си, както и да се разхождаме на чист въздух. /БГНЕС