Д-р Илко Семерджиев: БСП предлага ликвидация на здравната система

Над половината от партиите, кандидати за новия парламент не са представили никакви здравни опции в програмите си, а другата половина въобще не са представили програми. Много е странно да се явиш на избори без оферта към избирателите. Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Илко Семерджиев, бивш вицепремиер и здравен министър, настоящ председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.

Д-р Семерджиев сравни здравните програми на двете основни политически сили – ГЕРБ и БСП.

„ГЕРБ предлагат най-добрата здравна програма. Те отдавна са на власт и познават механизмите на управлението. Програмата на БСП е деструктивна. Тя е свидетелство, че левицата доста дълго е била извън управлението и не разбира спецификите на здравния сектор“, заяви бившият здравен министър.

Според експерта „непрофесионализмът при левицата нанася колосални щети“.

По отношение на здравните предложения на останалите партии д-р Семерджиев обобщи: „Останалите са толкова обли, оптекаеми, толкова общи – ще подобрим, ще увеличим, че те могат да се характеризират като лозунги. Никой не знае какво се крие зад това, най-вероятно се крие незнание“

„Тези, които са представили програми, мога да ги разделя на две групи - едните са такива, които залагат на развитието на системата, подобряване на отделни нейни сектори, което може да се толерира, но няма никакви по-радикални и решителни действия. Другата част са буквално опасни. Тук по-специално попада БСП с „Вън търговците от храма“, което са го превърнали в една кошмарна мантра. Декларират неща, които, ако ги свършат евентуално, ако спечелят изборите и получат мандат за управление, буквално ще разрушат системата. Например БСП казва, че ще дерегистрира лечебните заведения от търговския закон, но не казват как и къде“, отбеляза д-р Семерджиев.

Той обясни, че лечебните заведения са регистрирани по Закона за лечебните заведения, а не по Търговския закон.

„За да може тяхната стопанска дейност да се подчинява на всички стопански закони в страната, включително и на Закона за счетоводството, те трябва да имат в стопанската си част търговска регистрация, но не са класически търговски дружества, защото нямат право на сделки. Ако разгледате една болница – тя представлява хотел и този хотел има своите стопански разходи, които трябва да бъдат включени в стопанския оборот на страната. Медицинската част се регулира от други закони - Закон за здравето, Закон за лечебните заведения, Закон за здравното осигуряване, Националния рамков договор, индивидуалните договори, трудовите договори, етичните кодекси, медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика. Лечебната дейност е регулирана дейност, но не по търговския закон“, поясни бившият здравен министър на страната ни.

Според него, ако БСП започне да дерегистрира болниците от Търговския закон заради стопанската им дейност, то те ще ги доведат до ликвидация, което означава, лечебните заведения да спрат да функционират.

„Това което предлага БСП е кошмарно. Ако тръгнат заради стопанската им част да ги дерегистрират от Търговския закон, това означава ликвидационни процедури в продължение на години. Това ще разруши здравеопазването едноактно. Влязат ли в режим на ликвидация тези заведения спират дейността си. Това е опция, която е разрушителна и не бива да се допуска“, категоричен е д-р Семерджиев и добави, че лечебните заведения работят съгласно сключен Национален рамков договор с Националната здравноосигурителна каса, която определя цените на здравните услуги.

Той коментира, че търговската дейност по принцип преследва печалба, а при лечебните заведения няма такова нещо, защото те не разпределят дивидент.

„Нямат печалба и не разпределят дивидент. Ако има положително салдо, то служи за закупуване на нова апаратура, за обучение на персонала, за продължаваща квалификация“, обясни още той.

По думите му в програмата на левицата, която се разпростира на по-малко от половин страница, БСП говорят за безплатни целеви стипендии за специализанти, но те ще са достъпни при условие, че подлежат на разпределение, което познаваме отпреди 1989 г.

„Да кажете, че един лекар няма да се подчинява на правилата на ЕС за свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги – това е абсурдно. Тези хора живеят в миналия век, предложенията им са такива. Трябва да гледаме напред, а не да се фиксираме в огледалото за обратно виждане“, категоричен е експертът.

Сред полезните предложения на партиите, д-р Семерджиев отчита увеличаването на заплатите на медиците.

„Това е правилно, защото в системата на здравеопазването, особено в извън лекарския състав - санитари, технически сътрудници, административен персонал има драстично ниски възнаграждения. Тук дефектът при всички е, че не казват откъде ще дойдат парите. Не казват примерно, че от 8% ще увеличат здравната вноска на 10%. Ако това не кажете, как ще увеличите възможностите за възнаграждения“ и подчерта, че тъй като лечебните заведения са юридически лица и са самостоятелни, държавата не може да им увеличава заплатите.

Според него тя може да им сложи някакъв минимален праг, под който не бива да бъдат възнагражденията и добави, че именно това самият той препоръчва.

„В програмата на ГЕРБ се казва съотношението между заплатите на медиците да бъде минимум 3 за лекарите, 2 за сестрите и 1 за останалия персонал, т.е. 3000 лв. минимална заплата за лекари, 2000 за сестрите и 1000 лв. за останалия персонал“, даде пример.

По отношение на мерките и тяхната адекватност, председателят на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване коментира, че проблемите трябва да се решават там където са възникнали, а там където няма следва да се практикува интелигентно управление. Според него всеобщият локдаун засяга всички и проблемните, и непроблемните области.

„Удължаването на мерките се дължи на развитието на този вирус, който мутира. Британският е доста агресивен, оказва се, че не само като контагьозност, но и като болестност и смъртност.

От Африка и Нигерия се задава още по-тежка форма на варианта на коронавируса, така че в този смисъл правителствата, не само българското, практикуват ръчно управление, отговарят на обективната действителност“, каза още той и подчерта, че пандемия не се управлява под напора на общественото мнение.

Бившият здравен министър коментира, че не само у нас, а по целия свят управляващите работят на принципа „проба-грешка“.

„Няма механизъм, по който с нещо непознато да се справите. Хубавото е, че „проба-грешка“ се извършва в световен мащаб и когато една страна допусне грешка останалите отчитат тази грешка и гледат да не я повторят“, посочи той и добави, че такъв пример е масовото спиране на употребата на една ваксина, докато страните не получат уверение от ЕМА, че е безопасна.

Напрежението сред обществото се е създало от хора, които са говорили за неща, които не разбират и са били изключително активни преди месец, а сега ги виждаме сред кандидатите за депутати.

„Например, вирусолог говори за епидемиология, това е абсурдно. Вирусологът има клинична работа, а не епидемиологична. Той може да бъде компетентен до леглото на болния, а не на ниво здравна система. Сега виждаме, че тези хора осребряват политически тази своя активност. Те объркаха много хората, което е и наказуемо“, коментира експертът.

Той подчерта, че независимо какво ще се случи след изборите е много важно хората, които сега управляват пандемията да останат, а не да бъдат махнати, както някои от кандидатите за депутати заявяват. Според него хората от улицата не могат да хванат кормилото и най-вероятно ще направят беля.

„Виждам, че ГЕРБ напредва, разликата между тях и БСП става все по-голяма. Социологическите агенции това докладват. Беше 2%, сега се качи на 5% и върви нагоре. Вероятно те ще получат мандат за съставяне на правителство и при наличие на 5-7 партии със сигурност ще намерят партньори“, убеден е той и добавя, че най-вероятно това ще е развоят от изборите, въпреки че в момента не се говори за политик на отделни направления, цели и задачи, а анти ГЕРБ. Според него премахването на един политически субект не може да бъде цел.

„В случая имаме пренос на политически процес върху епидемичен процес, политизираме болестта, биологията. Опитваме се да пренебрегнем характера на един вирус и да му придадем политически оттенъци“, заяви той.

Попитан дали COVID-19 е бизнес, той е категоричен, че не само вирусът не е бизнес у нас, а и самото здравеопазване.

„Всяка човешка дейност има своите стопански измерения и това е нормално. Клиничната пътека, по която се обслужва един заболял у нас е малко над 1000 лв. В САЩ нормално болнично лечение, без усложнение, е 14 000-15 000 долара, достигащите до интубация се качват над 50 000 долара. В България здравеопазването не е бизнес и това се дължи на НЗОК, която фиксира и регулира цени, обеми, диагнози на нищожна цена“, обясни д-р Семерджиев.

Той посочи, че това се доказва от размера на разхода за здравеопазване в БВП, а той показва, че България се справя с около 650 евро на глава от населението докато страни като Швейцария, САЩ отдавна минаха 10 000 долара. /БГНЕС