Д-р Илко Семерджиев: Нужна е спешна законодателна промяна, за да се спре реекспортът на лекарства

Над 300 вида лекарства липсват. В момента гърмят бомбите, които наложи министър Асена Сербезова, която през март месец м.г. промени формулата на СЕСПА.

Дори не се търси политическа отговорност на тези, които са причинили проблема – това е министър Сербезова или нейната партия „Продължаваме промяната“. В момента трябва основно да се търси политическа отговорност и административна отговорност. Името Сербезова не се чува. Човекът, който създаде проблемите, се скри.

На всичкото отгоре тя е с фармацевтично образование и би трябвало поне в тази сфера да се е справила, а точно там тя причини огромни проблеми с такъв тип лобистки поправки, защото това е откровен лобизъм.

Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Илко Семерджиев, министър на здравеопазването в периода 1999 – 2001 г.

Преди промяната на формулата на СЕСПА, съобщи д-р Илко Семерджиев, са наблюдавани около 370 лекарства за дефицити и съответно са забранявани за реекспорт. Той посочи, че след намесата на Асена Сербезова, те са паднали на около 65. В момента едва 63 са лекарствата, които са в забранителния списък за реекспорт, а останалите над 300 могат да се реекспортират и неслучайно фармацевтите отчитат липсата на над 300 лекарства в страната. „Министър Меджидиев се опитва да санира този процес, но тъй като трябва все пак и законодателна инициатива, той очевидно не може да се справи толкова бързо, но по-лошото е, че такова нещо въобще беше допуснато“, отбеляза д-р Семерджиев.

Той уточни, че липсват лекарства, необходими за онкотерапия, диабет, инхалаторни медикаменти, винтолин и пулмикорт, над 60 вида антибиотици, антикоагуланти, както и антиасматични лекарства за сърдечни заболявания. По думите му над 400 хиляди души в страната ни боледуват от диабет. Хората обикалят по съседните държави, като например Турция, Гърция, Румъния, Северна Македония, Сърбия, за да си купуват необходимите лекарства. Д-р Семерджиев определи ситуацията като изключително критична и призова за максимално бърза реакция от страна на парламента.

„Законодателят трябва да направи известни промени, за да може министърът в тази система СЕСПА и ИАЛ да реагират ежеседмично“, заяви здравният експерт и обясни, че системата автоматично на седмична база дава онези лекарства, които трябва да бъдат спрени за реекспорт и фактически, докато тя не се възстанови до положението преди март 2022 г., проблемите ще продължават.

Парламентът може да поправи положението и то много бързо, категоричен е д-р Семерджиев, защото се касае за много малка поправка в закона, която ще позволи на министъра на здравеопазването да действа екзекутивно. „Това беше възможно да се прави от самия министър и се правеше по времето на извънредната ситуация, но тъй като в момента не сме в такава, трябва все пак да има законова рамка, която да позволява“, поясни той.

По повод думите на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който каза, че смята да активизира родното производство, а също и да осигури внос на лекарствата, които липсват, д-р Семерджиев подчерта: „Да, активизация на родното производство, особено когато става въпроса за антибиотици, е възможно, макар че ние сме вносители на субстанции от страни, в които има също дефицити – от Китай и от Индия. Скептичен съм, докато не се регулира СЕСПА.“

Той обяви, че ако в момента в България липсват над 300 вида лекарства, то в Дания са над 660, във Финландия и Австрия – над 570, в Белгия – над 330. „Тоест, там има големи нужди, които такива пазари, които не си ограничават реекспорта, като българския, не забраняват и е естествено да има износ. Там са и на по-високи цени, също има дефицити, така че в момента топката е основно в полето на парламента и съответно на министъра“, допълни д-р Семерджиев.

На въпроса има ли заместващи лекарства, които могат донякъде да намалят този недостиг, той отговори, че такива има. Достатъчно ли са обаче като количества, здравният експерт не може да каже, тъй като не познава наличностите в складовите бази, но добави, че това са заместители със сходна молекула и идентична молекула, която е минала патента.

Самият д-р Илко Семерджиев още преди месеци сигнализира за проблема с недостига на лекарства, но сега той се усложнява заради задаващата се грипна епидемия и респираторни инфекции.

Той постави въпроса и за активно коментирания напоследък проблем с медицинските хеликоптери. „Това е един изцяло сгрешен проект, необмислен, той се провали още в първите си стъпки, всичките му параметри са грешни и поради това има риск да загубим и финансиране от ЕС. Става въпрос за 160 милиона. Това е огромна бомба“, каза още д-р Семерджиев и допълни, че имаме проблеми и в отичането на COVID пандемията. Той уточни, че в качеството си на здравен министър Сербезова от 28 зони, колкото са административните области в страната, ги е свела на пет. По този начин се смесват данните от различни региони и правят по-ниско средното число, което не позволява да се вземат адекватни мерки навреме.

Коронавирусът не си е отишъл.

Новият вариант на Омикрон, наречен Кракен, е зловещ. От 25-милионен Шанхай 18 милиона души са заразени, а в провинция Хънан от близо 99 милиона души население, 89 милиони са заразени, или това са над 90%. „В същото време наближава Китайската Нова година. Китай отвори границите си, от всички части на планетата ще се приберат по родните си места китайци, след това отново ще се върнат по света“, добави той и припомни, че така започна пандемията през 2020 г.

Междувременно обаче много страни взеха абсолютно драстични мерки, ограничиха начина, по който може да се влезе на тяхна територия, като пример за това са Австралия и САЩ. „От европейските държави най-напред Италия взе мерки – изискват се предпазни мерки, изисква се 48 часа преди влизане в страната да има отрицателен PCR тест“, съобщи д-р Семерджиев. Според него, въпреки, че България няма директна въздушна връзка с Китай, все пак сме страна-членка на ЕС и има свободно движение на хора. „Не взимането на мерки е точно поради тази система, която Сербезова завеща, където критериите са много занижени. Един от основните критерии тогава беше заетост на интензивни легла, а ние говорим за превенция, не за най-тежкия случай – интензивно болни, включително такива, които са на апаратна вентилация“, каза още той.

И ако през 2020 г. Китай ограничи броя на заболелите до 93 милиона, то сега само в провинция Хънан броят им е толкова. „Този вариант Кракен е много по-заразен от оригиналния Омикрон. Той е достатъчно тежък. Вече регистрират голямо количество смъртност“, подчерта д-р Семерджиев и уточни, че България е на второ място в света по брой на жертвите от COVID – 5 570 жертви на един милион население, на първо място е Перу с 6 483 жертви на един милион население. /БГНЕС