Д-р Ирина Гайтаневска: Консултирането и изследването за ХИВ са безплатни

Националната АНТИСПИН кампания е целогодишна инициатива, която стартира през 1992 г. в България.

Лятната АНТИСПИН кампания се явява четвърти етап от целогодишната АНТИСПИН кампания и в момента тече. За поредна година се провежда и на територията на град София, като СРЗИ се включва в тези инициативи както всяка година.

Предлагаме безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и други сексуално предавани инфекции в КАБКИС и изнесени дейности, като раздаване на здравно-информационни материали и предпазни средства с насоченост и фокус към младите хора.

Това каза в интервю за БГНЕС д-р Ирина Гайтаневска, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести" в Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ).

Д-р Гайтаневска заяви, че в кабинетите за безплатно изследване на ХИВ и сексуално предавани инфекции, които функционират от много години, работят висококвалифицирани и обучени консултанти. „Провежда се консултация преди да се пристъпи към същинското изследване, по време на която се обсъждат начини на предаване на ХИВ и сексуално предавани инфекции, как можем да се предпазим, дали човекът наистина е бил в риск от заразяване, преценява се степента на риска от инфекция", обясни тя и допълни, че също така се преценява кога е най-добрият момент да се извърши изследване и дали има нужда от повторно такова.

Директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести" подчерта, че се обръща доста голямо внимание на посетителите и те се намират в пълен комфорт, и отбеляза, че изследването е безплатно и напълно анонимно. „Абсолютно всеки човек, който има нужда, може да се изследва във всеки един момент, не само по време на кампания, а и във всеки един ден от годината", добави д-р Гайтаневска.

Тя уточни, че пътищата на предаване на вируса на СПИН не са се променили. „Основните пътища са кръвен, по полов път, когато имаме необезопасен сексуален контакт, и от майка на дете по време на бременност и раждане", посочи специалистът и призова да подбираме местата, от които взимаме информация, доколко тя е вярна и доколко източниците са проверени.

На въпроса ако след изследване бъде установено, че човек има ХИВ, къде може да потърси помощ и какво трябва да знае като информация, д-р Гайтаневска отговори, че едно от местата, където може да се потърси помощ, са именно тези кабинети. „Ако човек се окаже в риск и резултатът му е реактивен и след това положителен, консултантите знаят накъде да го насочат и обмислят, и обсъждат възможните начини накъде да тръгне пациентът и по какъв начин", обясни тя.

Консултация може да бъде намерена и при общопрактикуващ лекар, и преки всеки един медицински специалист, който работи по темата, които следователно да насочат човека за по-нататъшни грижи и подкрепа.

„Ако преценим, че сме били изложени на риск от инфектиране, или сме имали необезопасен сексуален контакт, не е нужно да чакаме дълго време. Напротив, колкото по-бързо се изследваме, от една страна, дори и да има инфекция с ХИВ, колкото по-навреме се започне терапия, толкова тя ще бъде по-успешна. Няма нужда да чакаме, бързо трябва да реагираме и да потърсим помощ от консултант или от квалифициран медицински персонал, тъй като съвременната терапия ни помага да бъдем в състояние на физическо здраве и вирусът да не се открива, т.е. ние по никакъв начин да не бъдем опасни за околните и за партньорите ни", заяви д-р Гайтаневска.

Директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести" подчерта, че митовете за заразените хора с ХИВ са страшно много и основно са свързани с начините на предаване – как можем или как не можем да се заразим с ХИВ и доколко опасно е да контактуваме с хора, които са инфектирани с вируса на СПИН. „Много е важно да знаем как можем и как не можем да се заразим. Този вид информация е напълно достъпна в самите кабинети. Там може много добре да се обсъди на достъпен език, раздават се здравно-информационни материали, и още един път да се прецени дали наистина е лесно, или не е лесно да се заразим с ХИВ и сексуално предавани инфекции, какво всъщност зависи от нас, какво можем ние самите да направим", отбеляза д-р Гайтаневска.

Според нея най-основното нещо, което трябва да се знае, е, че всеки от нас носи лична отговорност за собственото си поведение и трябва да мислим за това как можем да предпазим себе си и хората, които обичаме.

Изследването за вируса на СПИН от доста години е много достъпно. „Всеки един пожелал, без значение дали е здравноосигурен, или не, без значение какъв му е социалният статус, може да получи много голяма и достъпна информация и изследване за ХИВ и сексуално предавани инфекции във всеки един момент, в който пожелае, и не е нужно да чака и да се притеснява", каза още тя.

В заключение д-р Гайтаневска призова: „Нека се грижим за здравето си и да се грижим за здравето и комфорта на тези, които обичаме, защото това зависи само от нас. Имаме възможност да го направим. Нека го направим."