Д-р Иван Колчаков: България се справя добре, далеч сме от епидемичен взрив

България демонстрира добри статистически данни за справяне с COVID-19. Страната ни е в челните места на позитивното класиране. Най-гарантираният начин за управляване на ситуацията е спазването на социална дистанция. БЦЖ ваксината може би влияе на коронавируса. Трябва да се слушат компетентните в областта на медицината хора. След 3 месеца би могло да има радикално облекчаване на ограничителните мерки. Частният сектор в здравеопазването разширява възможностите ни.

Това са само една малка част от констатациите, които в интервю за БГНЕС направи д-р Иван Колчаков, анестезиолог в УМБАЛ "Софиямед".

БГНЕС: Д-р Колчаков, Когато нарастването на болните от COVID-19 е под 10%, се счита, че епидемията е овладяна. Как се справя България на фона на Европа, като само в четвъртък има 48 нови случаи? Виждате масовото пътуване за празниците, какво може да очакваме в статистиката на ген. Мутафчийски следващата седмица?

Д-р Колчаков: Голямо предизвикателство е човек да даде цялостна оценка. Когато една епидемия нараства с под 10% ежедневно, тя е контролирана, а когато е под 5%, в много голяма степен е овладяна. В Европейския съюз само Словакия и Латвия са с по-малко заболели и смъртност на 100 000 жители, което значи, че засега България демонстрира много добри статистически данни за справяне със ситуацията. В нито един момент обаче не трябва да се успокояваме, тъй като подобна пандемия няма етиологично лечение (лечение, което премахва причинителя на болестта – бел. ред.), няма също и ваксина. Засега мерките, които бяха взети от първата страна, която се сблъска с това – Китай, показват, че най-гарантираният начин за управляване на ситуацията е спазването на дистанция. Вирусите са едни много първични доклетъчни форми, но все пак са вид жив организъм, който не е безкрайно устойчив в околната среда. Това е нашият шанс, ако спазваме дистанция и мерки са хигиена, да имаме контрол над ситуацията.

Можем да кажем, че този път, за разлика от много пъти, България е в челните места на позитивното класиране. Можем да споделяме добър опит. Имаме добро съчетание на хора, които имат рефлекс да създават ред, започвайки от премиера и председателя на щаба. Мъдро е това, което казва премиера: „Аз питам докторите, каквото кажат те“. Трябва да се слушат компетентните хора, а в България, слава Богу, има достатъчно такива в областта на медицината.

БГНЕС: Разликата от многото случаи в Европа и малкото у нас не се ли дължи на факта, че в другите страни има масово тестване, а у нас предимно тестват целеви групи и тези, които вече са със симптоми и са потърсили лекарска помощ?

Д-р Колчаков: Допреди седмица или 10 дни можеше да има такава теза, но вече имаме няколко факта, които са показателни. Беше направено първо национално изследване на определен контингент – над 1000 полицаи, което е статистически достоверно. Оказа се, че само 7-8 от тях имат антитела, под 1%. Това са хора с много интензивен контакт. Беше направено и скринингово проучване на стотици хора в Банско. Процентът там е 7-8%, пак е много далече от истински епидемичен взрив. Имахме статистика и на народните представители, където пак броят в под 1%. Всичко това показва, че не е малък броят на идентифицираните заболели заради малък брой изследвани. Още по-показателна е статистиката на броя на загиналите. Починалите не могат да бъдат скрити. Всеки починал човек, разбира се, е трагедия за него самия и близките му, но от обществена гледна точка нямаме такава критична ситуация.

Ако ние продължим да спазваме мерките, това ще даде резултат. За тези „калпазани“, неспазващи мерки и дисциплина, има рестрикции. Според поне 90% от българите са съвестни граждани и пазят себе си, семействата си и близките.

Има и неща, които предстои науката да изследва. Например, БЦЖ ваксинацията. България, за съжаление, е била от най-бедните европейски страни, а туберкулозата е активна там, където има бедно население. Ние от 50-те години имаме много стриктен календар, но това е характерно за всички бивши социалистически страни, основно в Източна Европа. Има обаче един показателен пример – Португалия. Заради своите големи колонии в Ангола и Мозамбик, те бяха запазили режима на ваксинация срещу туберкулоза, както е в източноевропейските страни. В момента е много показателна картината на испанци и португалци, които живеят на един полуостров, с еднакъв манталитет, отворени граници. В едната държава има 10 пъти по-ниска заболеваемост и смъртност, видяхте трагедията в Испания.

БГНЕС: Кога според Вас се очаква пик на болестта? Вие лично планирате ли лятна отпуска?

Д-р Колчаков: При добри мерки може да се очаква, че в рамките на 3 месеца би могло да има радикално облекчаване на ограничителните процедури. От това, което слушаме от правителството и щаба, се очаква, след Великденските празници, поетапно някои дейности да бъдат отново разрешени.

За нас например много голям проблем е спряната планова хирургия. Хората, когато не се оперират навреме, получават усложнения. След това дори и да приложиш най-добрите стандарти на медицината, не можеш да получиш тези резултати, които може да постигнеш, ако операцията се извърши навреме.

БГНЕС: В последния месец държавните и общински болници получиха множество дарения под всякакви форми, доброволци също помагат. Къде е ролята на частните болници в лечението на COVID-19?

Д-р Колчаков: В България много години се говори, че заради пазарната икономика и частната инициатива са станали много болниците. Сега видяхме, че в първата фаза на епидемията имаше голямо притеснение за броя интензивни легла, броя апарати за изкуствена вентилация, броя медицински специалисти. Сега се видя, че да имаш една разгърната мрежа от здравни заведения е изключително важно. Можем да направим съпоставка с Италия, където през последното десетилетие, заради финансови проблеми, са редуцирали мрежата си от лечебни заведения и легла. Същата е и ситуацията в Гърция, която се принуди да удвои броя на леглата. Германия, която не е правила драстични намаления, поръчаха още 10 000 дихателни апарата от един от лидерите в производството на такава техника.

От тази гледна точка здравните заведения разширяват възможностите, а от друга – конкуренцията ражда качество. Ние имахме възможността да лекуваме един първите пациенти в България, известен бизнесмен. Първи в България приложихме терапията с хлорокин, която беше въведена като стандартизирана терапия от французите. В момента те единствени в Европа произвеждат това лекарство, а това е така, тъй като те са имали много колонии в тропическите страни, където има малария. Ние също сме го произвеждали и прилагали, но при нас още преди десетилетия маларията е решен проблем. Едно иновативно лечение, което не лекува в пълния смисъл на думата, не унищожава този вирус, но намалява симптомите и тежестта на заболяването. Вие видяхте, че един известен бизнесмен беше при нас само 7 дни, а след 2 отрицателни проби на 8-ия ден си отиде вкъщи.

Изключително важно е да кажем, че е задължително да се спазват много високи стандарти на хигиена и дезинфекция, за да не стана самата болница развъдник на заболяването. Нашата болница беше единствената, затворена за повече от 4 денонощия, с повече от 150 пациенти вътре и още толкова персонал. 300 души бяха една седмица с болен от коронавирус и нито един човек не се е заразил, нито лекар, нито пациент, нито санитар, нито лаборант. Ние можем да поддържаме висок стандарт.

Чрез частния сектор, ние демонстрираме както количествена мощ на възможности – сграден фонд, оборудване, медицински екипи, така и най-високи стандарти на здравеопазване.

БГНЕС: Сблъскаха се две теории – за стадния имунитет и социалната изолация. Коя от двете е на път да победи?

Д-р Колчаков: На този етап нещата вече са еднозначни като данни. Дори и аз в началото смятах, че не трябва да се прекалява със стриктните мерки. Слава Богу България тръгна по пътя на консервативните мерки и сега берем добрите резултати. Видяхте какво стана във Великобритания. Министър-председателят Борис Джонсън каза, че няма да взимат мерки и самият той плати много висока цена като мина през интензивно лечение. Престолонаследникът на Великобритания също премина през лечение. Подобно поведение демонстрираше и президентът Доналд Тръмп, а в момента САЩ са световни шампиони по смъртност.

Трябва да сме добре балансирани. Светът е изграден на хармония, на баланси. Там, където хората са безхаберни, резултатите ще бъдат много лоши. Там, където са много стресирани, също ще бъдат много лоши резултатите. Виждаме статистики на депресии, самоубийства, разводи и какво ли не. Трябва да живеем нормално живота си и да се отнасяме умно и дисциплинирано. Ако имаме един здравословен начин на живот, няма голям риск за човек, който е в добро състояние. /БГНЕС