Д-р Иван Маджаров: Не може да бориш епидемия с лимити

"Не може да се опитваш да бориш епидемия с лимити“. Това каза в интервю за БГНЕС председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, който коментира защо все още личните лекари не дават направления за PCR тест.

От думите му става ясно още, че при разговорите с Националната здравноосигурителна каса се договарят за едно, но когато изпратят анекса в него пише други неща, които съсловната организация няма как да приеме. Според него трябва да има регулативни стандарти, трябва да има някаква регулация за всичко, което е в спокойно време, но ако трябва да се борим с епидемията и бързо да идентифицираме кой е заразоносител, кой не е, кой е болен от това, а не от настинка трябва да може да се правим адекватно за всички. Но това няма как да стане с поставяне на лимити от страна на Касата.

„Това няма как да се приеме от нас, защото цялото население ще разбере, че личните лекари имат право да насочват, когато имаш симптоми – висока температура, задух, кашлица, да насочват за PCR и всички ще очакват, че ще бъдат изпратени, ако имат такива симптоми. Личният лекар на втория ден или трети от месеца ще каже, че няма направления и ще стане скандал, защото това изследване, макар че касата го плаща 60 лв., на свободния пазар е 120 лв. Излиза, че за някои има, а за друг няма да има“, посочва Маджаров причините да не подписват анекса.

„Заради такива дреболийки още не е подписан. Ние се бяхме разбрали още преди месец и половина за повечето неща. Имаше неща, които влязоха в последната седмица, това са предложенията да получават по 1000 лв. общопрактикуващите лекари през ноември и декември за работа в ковид условия, ще видим за следващата година, както и тези пари, които ДКЦ-тата ще получават за това, че ще разкрият ковид зони“, добавя още той.

Неясни остават нещата и с електронното направление и електронна документация. Необходими са текстове, които да регламентират, че електронният документ е валиден като медицинска документация и не е необходимо да бъде принтиран и подписван на ръка.

„Електронното направление беше важно да влезе в сила, защото иначе как личните лекари да дадат направление на пациент, след като той си е у дома. Ако ще идва до поликлиниката – всичко губи смисъл“, категоричен е председателят на БЛС.

В доста по-изгодно положение се намира електронната рецепта, която се очаква да стане факт съвсем скоро, но тя е нещо съвсем друго, уточнява Маджаров.

„Другото, за което ние настояваме е да влязат в сила бързите антигенни тестове. Те са най-бързо даващите отговор. Разбрахме, че министерството е закупило 2 млн. и ще ги раздаде на тези ковид зони. Трябва да могат да се използват за бързо тестване и за бързо установяване дали си носител или не, за да може тези групи да бъдат изолирани“, казва още той и припомня, че вече ще се прави тест на човек, който има не 5, а два от общо 11-те симптома, показващи, че човек може да е заразен.

Доктор Иван Маджаров определи като несъстоятелно искането на хора и организации личните лекари да престанат да лекуват по телефона.

„Това е препоръка на всички световни организации за борба с епидемията и е включено в заповедта на бившия министър Кирил Ананиев, която и до днес не е отменена“, пояснява медикът.

По отношение на огромния брой заразен медицински персонал, Маджаров е категоричен, че масово това не е в резултат на неглижиране на ситуацията и заразата.

„Няколко са факторите за това. Средата, в която работи медицинският персонал е с много висока концентрация на вирусно число. Второто е, че ние сме живи хора и каквото да правим не може 12 часа или колкото трае дежурството всеки ден всичко да се случва леге артис. На трето място, голяма част от заразените колеги работят в други отделения. И четвърто - един голям процент от медицински сестри и лекари се заразяват извън работното място“, посочва източниците на заразата.

Той добавя, че противно на обвиненията, че личните лекари не работят, именно най-много от заразените са сред тях, като има и много смъртни случаи.

„Имаме приемлив процент заразени медици на фона на световната и европейска практика. Не сме някакъв феномен“, убеден е Маджаров.

Попитан дали има паника сред обществото ни, той казва, че има, но тя не е само у нас, както и разделението по темата дали има ковид или не, предпазни-непредпазни мерки не е само български синдром.

Той посочи още, че ако у нас има случаи на линейка, която обикаля с пациент в търсене на свободно болнично легло, то в чужбина е имало случай, в който лекар спира кислорода на един пациент, за да го даде на друг. Според него до такава ситуация няма да се стигне у нас и е убеден, че системата ще издържи въпреки всичко.

„Това е вълна, която залива структурата на здравеопазването и тя докато се адаптира ще има такива случаи. В много по-развити и много по-богати държави виждаме доста по-тежки ситуации по отношение на приема на пациенти и възможността да бъдат лекувани. В България всеки ден се разгръщат възможностите на системата. 44 000 легла за активно лечение има у нас“, коментира председателят и подчертава, че България е страната с най-голям брой болнични легла за активно лечение на глава от населението.

Маджаров заяви, че проблемът с недостига на медицински кадри се дължи на няколко фактора.

„Регионални проблеми поради неравномерно разпределение на кадрите, защото не е имало държавни стимули през годините, за да бъде покрита територията равномерно с кадри. Глобално – тотален недостиг на медицински сестри и на трето място – възрастовата структура на медицински сестри и лекарите, която в повечето случаи е над 50 и над 55 г. Този проблем няма как да бъде решен днес“, категоричен е той и твърди, че именно заради това е много важно какво правят властите сега, за да не се повтаря същата ситуация в бъдеще.

Според председателя на БЛС броят на лекарите у нас е 32 000, а на медицинските сестри - 36 000 - 37 000, като половината от тях са над 55 г.

„Ние сме пред срив на системата поради липса на сестри. Максимално бързо трябва да се променят нещата. Те трябва да са минимум два пъти колкото лекарите“, алармира Маджаров.

Според него също така искането лечебните заведения да не са търговски дружества се експлоатира политически и се използва с цел да не се плаща на лечебните заведения за свършена дейност, а да се дава една бюджетна сума за годината и болниците сами да се справят с тези пари.

„Преди някой казваше, че здравеопазването е безплатно, но не даваше достатъчно пари. Около 2000 г. имахме едни болници изпразнени от съдържание, апаратура, пациентите си носеха храна, чаршафи. А за още по-назад, когато ни говорят, че всичко било много хубаво – нямаше съвременна медицина. Имаше една форма на добра осигуреност с лекари във всяко селце, които освен да те прегледат нямаха друга възможност. Ние нямахме тези възможности, които имаме сега“, посочва той и казва, че връщането назад ще доведе до липсата на конкуренция и възможност от изкарването на по-високи доходи, а също ражда и недобри практики.

Отделно от това бюджетното финансиране винаги е свързано с райониране и регионално разпределение, което закрепостява хората да се лекуват по родните си места и в точно определена поликлиника или болница, както е било навремето. Маджаров заяви, че той не иска това за себе си и иска пациентът сам да избира при кого да се лекува, а не да му се ограничава изборът.

„Добрата идея парите да следват пациента не беше осъществена. Тази реформа преди 20 години не беше въведена с необходимите мерки за контрол, електронизация и т.н. и на второ място преди около 7-8 години се въведоха бюджетите на лечебните заведения, което изкриви системата“, заяви още той. /БГНЕС