Д-р Кърнолски, Сингапур: Можем да спортуваме до 2 км около блока, раздадоха ни безплатни маски

Българите в Сингапур сме притеснени най-вече за това, че икономическите промени, които налага ситуацията, може да наложат спешното ни завръщане в България, тоест да ни развали договорите тук. Това заяви пред БГНЕС д-р Мартин Кърнолски, който живее в Сингапур. Кърнолски е доктор на театралните науки, работи като музикален педагог и се занимава със сценично поведение.

Разбира се, притесняваме се за бъдещето си, защото виждаме какво става в целия свят. Сингапур не е изолиран от информация. Имаме един заразен българин, проф. Илиян Михов, който е декан в един от най-големите френски университети в Сингапур. Проф. Михов все още е в болница под лекарско наблюдение, 4 седмици трябва да остане там. Заразил се е при посещение на Франция в самия разгар на пандемията, разказа Кърнолски.

Той съобщи, че от днес в Сингапур са затворени всички училища, всички неспешни бизнеси са ограничени, всичко минава онлайн, добави Кърнолски. Имаме възможност да излезем да поспортуваме до 2 км около блока, трябва да ходим с маски на обществените места. Раздадоха ни на всички живущи безплатно маски, както и по половин литър на всеки санитайзер.

Интересното с мерките е, че още преди два месеца и половина министър-председателят направи обръщение и съобщи, че се вземат много сериозни мерки, но няма да затваря страната. Но това не е точно така, защото в момента влизането и излизането от страната е силно ограничено. Всичките домашни помощници, които са били извън страната, всички служители извън страната, които не са сингапурци, трябва да чакат, защото видимо тяхното връщане тук не е спешно. Тези ограничения в пътуванията са за около месец. Сингапур един вид е под карантина, поясни Кърнолски.

Очакваме икономически помощи. Премиерът каза, че са отделили 3 млрд. долара за помощ на бизнеса. Не за справяне с медицинската криза, а с икономическата, подчерта Кърнолски. Той добави, че управляващите там подпомагат бизнеса по всякакъв начин. Има грижа за бизнеса и за хората, спазва се дистанция. Навсякъде са нарисувани знаци “X“ къде не може да се седне, на какво разстояние трябва да стоим. Затворени са ресторантите, затворени са и всякакви кръжочни и клубни форми, които не са важни. Всичко става вече онлайн. Работят болници, магазини, но не се препоръчва да се излиза и безкрайно много да се ходи навън. По улиците няма много хора. В събота и неделя има много хора по магазините, но няма паника за закупуване на продукти, разказа още Кърнолски. Първата вълна с изкупуването на тоалетната хартия в цял свят мина тогава, когато обявиха, че има коронавирус преди около два месеца и нещо, добави още Кърнолски. /БГНЕС