Д-р Кацаров: Използваме последните резерви, за да обслужим болните

"Това е най-тежката Covid вълна досега. Броят на заразените е с 25% по-висока от която и да е от предишните вълни и това поставя на голямо изпитание здравната система. Ситуацията с леглата в реанимационните отделения е на ръба. Използваме в момента и последните резерви в системата, за да обслужим всички болни". Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Той подчерта, че се наблюдава тенденцията и посоката на кривата на заразени и по това ще се реши дали да бъде обявен локдаун:

"Локдаунът не решава проблема с пандемията, той само го отлага. Единственото решение е ваксинацията и това се видя в почти цяла Европа, че само това работи. Ваксинацията ще ни помогне да излезем от ситуацията, в която сме изпаднали. Наистина се изисква национално усилие и сега е моментът да покажем, че сме способни на такова усилие. Като нация да се изправим и да кажем хайде да се изправим пред този проблем и да сложим край, да се ваксинираме и да се върнем към нормалния си начин на живот. Всичко зависи от нас!", заяви служебният здравен министър.

През последната седмица има направени 130 хиляди ваксинации, което е около 10 пъти повече в сравнение с предишните седмици, съобщи Кацаров и подчерта, че масовото тестване помага да се ограничи разпространението на инфекцията, защото се откриват заразени с Covid хора, преди да са проявили някаква симптоматика.

По думите му смисълът от зеления сертификат е не да направи възможно отиването свободно в мола, а да предпазва всеки човек и неговите близки от среща с инфекцията: "Когато извадите фалшив сертификат, кого лъжете?", риторично попита той. /БГНЕС