Д-р Кацаров за индийския щам: Може да има нова вълна на COVID и преди есента

Не съм изненадан от регистрирания случай на индийския щам на COVID-19 у нас. Това каза служебният министър д-р Стойчо Кацаров, коментирайки информацията за пациент от Плевен, при който е изолиран „Делта“ варианта на коронавируса, предаде репортер на БГНЕС.

По думите му на този етап не се налага да се предприемат мерки в региона.

„Моят заместник д-р Златанов е разпоредил е да се направи малко по-задълбочено епидемиологично проучване на всички контакни и близки роднини на този човек, с цел ако има предаване на вируса, да бъде изолирано това“, обясни той.

Д-р Кацаров коментира, че няма да се изненада, ако се появят и други такива случаи. По думите на служебния министър, човекът-носител на вируса, е в добро състояние и не е хоспитализиран.

„Няма причина за паника. Но това е силно предупреждение, че ако продължаваме да подценяваме вируса и се колебаем дали да се ваксинираме, отлагаме по някакви други причини, вълна от инфекция би могла да настъпи и по-рано, не есента, както някои експерти очакват“, заяви д-р Кацаров и посочи, че в Русия и Португалия има нарастване на заболелите и те се свързват именно с този „Делта“ щам.

Според него това е още един аргумент да ускорим ваксинацията и подчерта, че са създадени възможности за ваксиниране.

По отношение на ново затягане на мерките, д-р Кацаров успокой, че сега не се налага такова, но ако се регистрира нарастване на броя на заразените ще прибегнат до такива действия.

Той обеща обаче, че иска да се разработят критерии, които да дават предвидимост при предприемането на мерки, а не да се въвеждат изненадващо ограничения.

Служебният министър коментира, че ваксинирането е национален въпрос, а не е на министъра на здравеопазването и апелира медиите да помогнат в убеждаване на хората, че единственият вариант за справяне с вируса е ваксинирането.

На въпрос на БГНЕС дали ще бъдат дарени ваксини на Република Северна Македония, министър Кацаров каза, че имат готовност да го направят, но преди това трябва да получат разрешение от ЕК и производителя, като имат възможност да дарят или продадат до 300 000 ваксини и на други държави – Косово, Босна и Херцеговина и Молдова.

Д-р Кацаров уточни, че държавата ни може да дари препарати на „Пфайзер“ и „АстраЗенека“.

Той увери, че до края на юни няма риск ваксини да бъдат унищожени, защото изтича срокът им на годност и не са използвани./БГНЕС