Д-р Колчаков: „Купонясването“ с райски газ е път към смъртта

Здравеопазването е национална сигурност. В близките години ще имаме дефицит на медицински кадри. Това е проблем за цялото общество, който трябва да седи на вниманието на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз и медицинските университети.

В квазивариант коронависурът играе ролята на ваксина. В края на предишната вълна от COVID-19 казахме, че българинът има два шанса: да се ваксинира или да се ваксинира чрез живия вирус.

Ефектът на райския газ е рисков. Той атакува нацията ни, особено младите хора. По статистика знаем, че българските тийнейджъри са най-пушещите, най-пиещите, сега са най-купонясващите с райски газ. Това е път за никъде. Крайният резултат е най-бързо умиращата нация в света.

Това заяви в интервю за БГНЕС доктор Иван Колчаков, анестезиолог в УМБАЛ „Софиямед“.

С него разговаряме за пандемията от COVID-19 и готовността на здравната система да се справи с новата вълна, както и за „новата пандемия“, свързана с разпространението на райски газ след младите хора у нас.

Д-р Колчаков посочи, че общата характеристика на всички пандемии е, че те са силно смъртоносни и болестотворни в началото, като постепенно вирусът започва да отслабва. Няма голяма вълна на потребност от болнично лечение. Малък е процентът на хората, които влизат в болница и още по-малък е процентът на хората, които са починали.
„В момента ние се намираме във фаза, когато доста стръмно се качва броят на заразените, но голяма част от хората изкарват COVID-19 на крак, други са в домашно лечение, малък брой постъпват в болници и още по-малък биват настанявани в интензивни отделения. Нямаме все още такова натоварване“, заяви анестезиологът.
„В квазивариант този вирус играе ролята на ваксина. В края на предишната вълна казахме, че българинът има два шанса: да се ваксинира или да се ваксинира чрез живия вирус“, добави той.

Най-сериозният проблем пред здравната ни система остава липсата на медицински кадри. Броят на медицинските сестри е спаднал наполовина: от близо 60 хиляди преди 30 години, днес са останали едва 30 хиляди. Повечето от тях са на възраст над 50 години. При лекарите картината не е толкова драстична, но е със същите измерения.
„Броят на лекарите, които се пенсионират е значително по-голям от тези на завършилите. Част от завършилите се ориентират към чужбина“, каза д-р Колчаков и даде за пример Германия, която взима наши завършили лекари без специализация и си ги обучава според тяхната система.
„Дефицитът на медицински кадри е проблем за цялото общество, който трябва да седи на вниманието на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз и медицинските университети“, категоричен е д-р Колчаков.
Той препоръчва да се въведе система, която е сходна с тази във военните университети, където завършващите са задължени да работят определен брой години за държавата.
„Това дава възможност да се съчетае свободният избор и националните приоритети“, каза д-р Колчаков.

Един от последните проблеми, с които се сблъсква българското общество, е разпространението на райския газ след младите.
„Става дума за истинска дрога, макар и под формата на газ. Това е съединение, открито преди 250 години, и се използва от 200 години. Райският газ е сравнително слаб анестетик, но действа като всички анестетици. Тук ще цитирам първото изречение в учебника по анестезиология: Всички анестетици са отрови. С този факт не искаме да плашим хората, а да им припомним, че още римляните са казали, че дозата прави лекарството. В определена доза е лекарство, в определена доза е отрова, в много по-малка доза няма никакъв ефект“, заяви д-р Колчаков.
Райският газ влиза в белите дробове на младите хора, измества кислорода и може да доведе до задушаване. Човек може да посинее, да получи цианоза, а в тежките случаи дори да се стигне до смърт.

„Ефектът на райския газ е рисков. Това е поредната нокса, която атакува нашата нация, особено младите хора. По статистика знаем, че българските тийнейджъри са най-пушещите, най-пиещите, сега са най-купонясващите с райски газ. Това е път за никъде. Крайният резултат е най-бързо умиращата нация в света“, предупреди д-р Колчаков.
Според него държавата трябва да се намеси и да се спре свободната му продажба.
„Явно начинът на свободна продажба е стигнал до една фаза, която е неприемлива. Нещата трябва да бъдат регулирани по законов ред. Като всяка дрога и райският газ трябва да бъде регулиран от държавните органи“, заяви анестезиологът. /БГНЕС