Д-р Линда Ланкастър: Идвам в България, за да покажа пътя към истинската грижа за здравето

Да се грижим за тялото си, за своята енергия и начин на живот, е важна част от нашето съществуване. Но притиснати от различни фактори като стрес, преумора, финансов дискомфорт, често неглижираме важността на тази грижа и оставяме нещата да излязат извън контрол. Понякога това дори е свързано с непоправими негативни последици за нашето здраве.

Именно за да ни покаже правилният път към грижата за себе си, в България пристига доктор Линда Ланкастър, сертифициран лекар-натуропат и хомеопат, съветник по здравословни въпроси на звезди като Робърт Редфорд, Аманда Сейфрид, Гуинет Полтроу и топмоделът Миранда Кер.

Линда Ланкастър ще проведе здравословния семинар „Махалото на здравето“ на 1 и 2 април в столичния хотел „Милениум“. Доктор Ланкастър и нейният съпруг Кенет Диъл, който също ще се включи в семинара, пристигат в България благодарение на поканата и организацията на Елина Нушева. Самата тя е впечатлена от срещата си с доктор Ланкастър и благоприятния ефект от системата ѝ за лечение върху здравословното ѝ състояние след диагностициран сериозен проблем със щитовидната жлеза.

За доктор Ланкастър опознаването на самите себе си е ключът към здравословния начин на живот. Според нея всеки би могъл да бъде лекар на самия себе си.

Специално за БГНЕС д-р Линда Ланкастър разказа от далечна Америка за предстоящото гостуване в страната ни, за това доколко са важни грижата за тялото ни и това, с което се храним. Специалистът ни запозна и със своите специфични методи за лечение и поддържане на добро здраве.

„Бях поканена за семинара в България от двама пациенти“, разказа тя. „Това ще бъде двудневен курс, като ще започна с информация за електромагнитната енергия и защо е важно да поддържаме баланса. Ще запозная обучаващите се с паразитите, тежките метали, химикалите, радиацията и защо те предизвикват болести. След това ще премина към обучение как да използваме махалото. Защото то не е само инструмент на науката, но и на начина на живот – кое ни привлича и кое не. Инструмент, с който да опознаем себе си“.

Според д-р Ланкастър прекалено много слушаме другите какво да направим със себе си. Нейната цел е да научи хората да разберат сами какво да направят. Затова част от обучението ще включва билколечение, хомеопатия и това, което е свързано с махалото – радиестезия, т.е „как да се научим да вдигаме енергийните вълни“.

Още с основаването на центъра си по енергийна медицина „Light Harmonics Institute“ (Институт за светлинна хармония - клиника за лекуване на енергия в Санта Фе, Ню Мексико), доктор Ланкастър практикува това, в което вярва най-силно - че като лекар-хомеопат и последовател на природната медицина предпочита неинвазивни лечения, които свеждат до минимум рисковете от вредни странични ефекти. Според нея здравето или болестта са резултат от сложно взаимодействие на физическо, емоционално, умствено, диетично, генетично състояние на организма, като се повлияват и от околната среда и начина на живот. В опит да осъществи баланс между фармацевтичната индустрия и алтернативните методи на лечение, доктор Линда Ланкастър основа Глобалната фондация за интегративни лекарства (GFIM) и е настоящият президент на GFIM.

Своята дейност Линда Ланкастър практикува от 1981 година. Тя следва неотлъчно собствената си медицинска система, която се основава на класическа хомеопатия, медицинска радиестезия, аюрведа, йога, антропософия, билколечение, традиционна китайска медицина, детоксикационни методи и натуропатия. В първата си книга „Harmonic Healing“ формулира и синтезира факторите, които водят до дисбаланси в здравето. По време на семинара основен фокус ще бъде радиестезията като практика за здравословен баланс и как можем да приложим методите ѝ в ежедневието си.

„Занимавам се с това от 42 години. Практикувам природна медицина. Имаше период, в който не се чувствах добре и започнах да изследвам себе си и разбрах, че трябва да бъда лекар на самата себе си. За щастие имах добри учители, от които научих някои техники и различни диагностики, така че да успявам да помогна на много хора. Правя го и до днес“, споделя д-р Ланкастър. „За мен е от изключителен интерес да обучавам други хора – как да бъдат независими, как да се грижат за себе си, да ги уча на лайфстайл. В моята книга „Harmonic Healing“ („Хармонично изцеление“) аз представям всичко това – всички важни неща, които трябва да правим, за да бъдем добре в трудните времена, в които живеем“.

По думите ѝ, на фона силното замърсяване в света, е изключително важно да пазим черния си дроб, да се храним здравословно, да се учим как да дишаме правилно, да се движим.

„През последните 3 години не съм практикувала по разбираеми причини (пандемията) и сега започвам да се занимавам отново със своята обучаваща дейност, като първата държава, в която ще го направя след паузата, е България. Отдавна исках да дойда точно тук, където имам страхотни приятели, отправящи към мен отдавна покана да ги посетя. Така че най-накрая идвам и съм много развълнувана“, сподели тя.

Вълнението ѝ е свързано и с един друг фактор - тя е генетично свързана с тази част на света. С майка италианка и дядо и баба по бащина линия от Украйна.

Зад основаването на Института за лекуване на енергия стои придържането ѝ към природните методи на лечение още от ранните ѝ младежки години.

„Основах Института за светлинна хармония през 1997 г., за да обучавам. Винаги съм се придържала към природната страна на нещата. Още при грижата за моите деца използвах природната медицина – билколечение, хомеопатия… Винаги съм се придържала към тях, още в годините ми като тийнейджър“, разказа тя. „Така че с института създадохме платформа за обучение в лечение с природни методи, да се научим как да отстраним нещата, които ни пречат, за да можем да се лекуваме. Това, което ни блокира, са вредните влияния – това могат да бъдат вредни химикали, негативна енергия на дадени хора, стрес вследствие на финансовото ни състояние… И вглеждането в себе си и осъзнаването какво е важно за нас влияе положително на здравето ни“, смята специалистът.

Според нея трябва да познаваме тези практики, за да неутрализираме радиацията, вредните химикали, като по този начин се сдобием с добра енергия, с баланс между позитивното и негативното.

„Добрата храна е важното за нас гориво“, продължи д-р Ланкастър. „Трябва да гледаме на тялото си като на автомобил - трябва да почистваме въздушния филтър, да го зареждаме с добро гориво, да сменяме горивните свещи. Когато сме изложени на замърсяване, това създава в тялото ни среда за разпространение на паразити. Но историята познава доста практики за справяне с тях – посредством билки и други натурални методи. Така че аз отделям голямо място в своята практика на справяне с паразитите“.

За нея всяка част от нашето тяло е важна, но от особено значение е да се грижим за черния си дроб – най-важният, най-големият детоксикиращ орган в нашето тяло.

„Той може да се претовари много лесно. Именно затова и моята книга е посветена на 6-седмична хранителна програма за прочистване на черния дроб. Черният дроб е най-лесният за възстановяване човешки орган“, заяви лекарят.

Детокс програмата на Линда Ланкастър печели последователи по цял свят и на нея специалистът отдели специално място в нашия разговор. Най-важното в нея са свежите плодове и зеленчуци, както и протеините. В първите 3 седмици се приемат детоксикиращи напитки, което включва цитрусов сок със зехтин като първото нещо сутрин за закуска. През останалата част от деня се приема чиста, здравословна храна – несъдържащи пестициди органични продукти, свежи плодове и зеленчуци, протеини, като не бива да гладуваме.

„Нетърпелива съм да разбера каква е храната в България“, заяви възторжено д-р Ланкастър.

Много е важно обаче всичко това да се комбинира с детоксикираща баня със соли, като тя препоръчва почистващ тялото скраб. Няколко пъти в седмицата трябва да се прави такава, за да се изчиства тялото от токсините.

Според нея паразитите, на които ние сме гостоприемник, са много сериозен проблем, на който трябва да се обърне внимание. Те са няколко вида, сред които се открояват гъбичките (т.н. кандида), които могат да се получат вследствие на прием на антибиотици; бактериите, съдържащи се например в нашата устна кухина, и причинители на болести като лаймска болест; и не на последно място вирусите. Затова в част от обучението на д-р Линда Ланкастър е заложено как да бъдат неутрализирани те.

„Има много средства за грижа за тялото. Важна е обаче и връзката със знанието за това защо сме тук и каква е нашата цел“, подчерта лекарят.

Сред нейните „звездни“ пациенти се откроява актьорът, режисьор и носител на „Оскар“ Робърт Редфорд, който споделя, че след срещата си с нея се наслаждава на „повече енергия и по-добро здраве“.

„Д-р Линда Ланкастър ми помага да бъда осъзната за това от какво се нуждае тялото ми и защо. Консултирам се първо с нея за абсолютно всичко - от диетата си, до билките и хомеопатичните средства“, разкрива носителката на награди “Еми” и “Златен глобус” Аманда Сейфрид.

„Съветите на д-р Ланкастър ми помогнаха да внеса повече баланс в живота си“, са думите на топмоделът и предприемач Миранда Кер.

Д-р Ланкастър не се разпростира в подробности за своите звездни последователи заради конфиденциалността на лекарската практика, но подчерта, че здравните съвети, които им предоставя, са същите като на останалите хора, тя ги третира като всички останали свои пациенти.

За финал на разговора Линда Ланкастър обръща специално внимание на осъзнатостта за това доколко е важно да се грижим за себе си, както и на доверието в собствената ни преценка.

„Никога не съм вземала лекарства, антибиотици, нито пък моите деца. Ние знаем как да се грижим за себе си. Защото кой знае какъв би бил света, ако не знаехме как да се грижим за себе си“, демонстрира темпераментната си натура д-р Ланкастър.

„Да се грижим за нашето здраве не е свързано с много пари“, уверява здравният специалист. „Аз идвам в България, за да науча хората на прости неща, как да правят правилни избори. Можем да бъдем здрави и без да харчим толкова много пари. Не трябва да бъдем филмови звезди, за да бъдем здрави“, завършва с усмивка тя. /БГНЕС