Д-р Мария Кавданска: Балканите имат уникален научен потенциал

Институт за мениджмънт на знанието събира водещите научни светила от страните на Балканите в уникални по рода си международни конференции и прояви, съобщи в интервю за БГНЕС регионалният координатор на института за България д-р Мария Кавданска.

Д-р Мария Кавданска

Основната цел на научния институт е да развива знанието във всички негови области, като представя иновативните идеи на научни работници, преподаватели във висши учебни заведения, в неправителствени организации и други научни формирования първо на хората от балканските страни, а после и на всички останали, съобщи д-р Кавданска.

Председател на Управителния съвет на института е проф. д-р Роберт Димитровски, заместник-ректор на Университета по мениджмънт и информационни технологии в Скопие.

Всяка година водещите балкански учени се събират четири пъти годишно на конференции – международни научни прояви, които вече пета година се провеждат при небивал интерес. Участници от повече от 15 държави представят последните иновации в своята сфера, като фокусът е върху развитието на науката на Балканите. Четирите международни научни конференции се организират в различни държави с цел да обединят повече учени. Така например, за последната година престижния международен форум се е състоял в Сърбия, в Черна гора, в Истанбул, и в Банско.

Най-малко триста участника представят своите доклади, като на последната конференция участниците са били от 15 държави.

Форумите се организират съвместно с над 42 научни институции от всички балкански страни, и обединяват учени от българския БАН и аналозите му в другите страни, хиляди преподаватели във Висши учебни заведения, и др.

Всяка международна проява завършва с издаването на списание с научните трудове, което обикновено излиза в 5-6 тома, защото в научните доклади има уникални находки за науката, допълни д-р Кавданска.

„А най-хубавото е, че ние за политика не говорим, защото сме приятели и искаме да останем такива“, каза още тя.

Всеки своеобразен събирателен център за знания от всички сфери – научният форум, всеки път има различен фокус, и тема „Знанието като….“.

Сред най-посещаваните събития на научната организация са и кръгли маси, които обединяват учените по различни направления в науката.

„Атмосферата винаги е пропита с идеи“, радва се д-р Кавданска.

На първо място по участници е България – с над 120 учени от всички сфери на науката, и участници от почти всички български градове. „Имаме колеги от университетите в Пловдив, Стара Загора, Свищов, Бургас, Русе, Варна, също и от много частни университети“, допълни тя. /БГНЕС