Д-р Меджидиев: Най-важните задачи са подготовката за бъдеща COVID-вълна и остойностяване на лекарския и сестрински труд

Подготовката на здравната системата, ако се наложи в следващите месеци да посрещнем нова COVID-вълна, е основен приоритет. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на пресконференция за представяне на екипа и приоритетите си, предаде репортер на БГНЕС.

Безплатните антигенни текстове вече са отпуснати, съобщи Меджидиев и добави: Още следващата седмица ще бъдат отпуснати допълнителни средства и за защитно облекло и за тестове, както и да се подсигури заплащането на хората, които осъществяват ваксинация. Средствата ще бъдат отпуснати със задна дата.

Първата задача, която Меджидиев си поставя извън COVID-обстановката, е механизмът за остойностяване на лекарския и сестрински труд.

Заплащането в здравеопазването е много ниско и категорично трябва да се направят механизми, с които то да бъде остойностено както трябва. Всяка една клинична пътека е остойностена както трябва, единственото, което липсва там е заплащането на лекарския и сестринския труд, даде за пример Меджидиев.

Друга точка в дневния ред на служебния министър е по посока на превенция и профилактика на детското здравеопазване.

В същото време продължава работата по проектите, които влизат в Плана за възстановяване, допълни министърът.

Служебният министър представи и екипа си, в който влизат д-р Тома Томов, д-р Лидия Чорбанова, д-р Александър Златанов. Политически съветник ще е доц. Бакал Иванов.

Служебният министър съобщи, че вчера е избран нов Надзорен съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който ще се ръководи от д-р Златанов.

Още в понеделник се свиква първия Надзор, който да приеме анекса за допълнителни средства на лечебните заведения, заключи Меджидиев. /БГНЕС