Д-р Милен Врабевски: Музиката е смисъл, а не просто забавление

Intelligent Music Project продължава с изненадите. След като в началото на август взривиха публиката в Пловдив и Варна, групата подготвя и два нови концерта. На 18 септември IMP ще зарадват ценителите на рокендрола в София (Sofia Live Club), а на 19 и в Бургас (Летен театър). Това каза в интервю за БГНЕС създателят и продуцент на групата д-р Милен Врабевски и добавя, че ще има и специално звездно българско участие в тези два концерта в лицето на фронтмена на „Сигнал“ Данчо Караджов.

„Данчо Караджов ще изпее "Приказка", едно парче от първия ми албум“, обяви Врабевски, който благодарение на проекта и чрез включването на световни музиканти в него, като Ronnie Romero, Simon Phillips (Toto), Carl Sentance (Nazareth), Richard Grisman (River Hounds), John Payne (ex-Asia), Joseph Williams (Toto) и други, показа, че и България дава нещо на света.

Първата възможност да покажат това зад граница ще имат още в началото на ноември, когато ще забият в Солун и Атина, а дотогава се надяват да продължат да се изкачват в класацията на едно от най-популярните радиостанции за рок музика в Гърция.

„В момента сме на 6-то място в класацията TOP 10 на най-известното рок радио в Гърция с център в Солун, което има изключително широка аудитория. На 6-то място сме в една класация с Rolling Stone, White Snake, Deep Purple, Scorpions и др. имена, които сте чували десетилетия и изведнъж с парчето ми Every time от последния ми албум Life Motion влизаме в класацията. Влязохме под номер 10 и постепенно се изкачихме през 8-мо, сега на 6-то. Очаквам в края на август, началото на септември да се изкачим още някое друго място нагоре“, прогнозира авторът на песните и музиката и добавя, че има и съответните индикации, които го карат да мисли, че ще се изкачат нагоре в престижната класация.

В Денят на народните будители, 1 ноември, Врабевски започва промотираннето на шестия си албум, озаглавен The creation, на български „Съзидание“.

„Смятаме, че музиката е вид будителство и имаме претенции и основания да го направим на този ден. През февруари ще излезе самият албум, а през май ще направим първото промоционално турне. Предпремиери ще има в Пловдив и София. Този етап сме планирали за фувруари 2021 г.“, обяви той и разкри, че в новия проект и за първи път включва не един, а двама световноизвестни барабинсти – Боби Рондинели (Rainbow, Quiet Riot, Black Sabbath) и Тод Сукерман (Styx).

Неусетно в разговора влиза темата за посланието, което д-р Милен Врабевски кодира в текстовете и музиката си.

"Ние имаме вече много сериозното намерение музиката да означава нещо, не просто да бъде инструмент за забавление. Освен синтеза на имуноглоболин, допамин и други хормони на щастието , музиката би могла с музикални и вербални послания да обогатява и духовно. И да вкарва тези нотки в иначе богатата ни душевност, така че да бъде постоянно активна в една нова по-висока орбита. Да кажем, намирайки в себе си четвъртото измерение, божественото вътре в нас. Всеки един от нас го има. Чрез музикалните похвати може да се научим да бъдем и по успешни и по-добри хора“, сподели той и поясни, че проектът се родил преди близо 10 година като алтернатива на чалгизацията и опростачвването на нацията.

Според него е много важно хората да разберат, че позитивното начало във всеки един от нас може да бъде изключително позитивно за индивидуалното ни развитие.

„Идеята е, че не сме се родили случайно на този свят, а сме родени с мисията, а именно - да живеем за другите хора. Трябва да намерим различни похвати да го правим и най-често това се случва когато махнем страха, тогава талантът ни да бъдем полезни излиза на преден план“, обясни философията си, творецът, който не рядко се събужда с готова мелодия в главата.

Според него по този начин можем да изградим от себе си една успешна личност, защото личност, която вярва в себе си, която има желание да бъде полезна или просто служи на хората около себе си, няма как да не започне да твори, да бъде успешна и реаизирана личност.

„Възможностите започва да се пускат в в мелодичен порядък, да се пускат свише, защото Господ разбира ,че влизаме в резонансна честота с него, разбира че изпълняваме неговата функция, тук на Земята, макар и в много по-малък мащаб“, добави още Врабевски и сподели, че когато човек достигне това съвършенство нещата започват да му се случват като на магия.

Именно тези неща от живота възпява в две от песните, превърнали се в хитове в този албум. Това са Every time („Всеки път“) и Yesterdays that mattered – ( „Тези наши вчера, които са имали значение“).

„В едното парче показваме развитието в съзнанието на един търсещ ум. Концентрирали сме се изцяло върху тази тематика в албума, но тук се погрижихме да се разбере колко е важно, мозъкът да не е на стационарна орбита. То е нещо, което трябва да се развива. Трябва да търсиш нови начини да го използваш, да бъдеш полеззен на другите хора. Важно е да имаш намерение, той да ти бъде от полза, за да бъдеш полезен на другите“, разкрива посланието на текста и е твърдо убеден, че всяка една песен би се възприела много по-лесно и добре от скучна и дълга беседа по дадена тема.

Песента Yesterdays that mattered пък е инспирирана и провокирана от българския филм „Вчера“.

„В това парче се концентрираме върху това, че не си струва да се ровиш в миналото с тъга и съжаление. Ако ще се връщаш там е добре да се върнеш само защото си решил да рециклираш енергията, която си изхабил за безумни каузи, за погрешни чувства и усещания. Трябва да намериш начин когато гледаш старите снимки отпреди десетилетия да се сещаш за изживяванията, които си имал свързани с тях и веднага да изтриваш болката, злобата, завистта, тъгата и гледането на другия в паничката. Всички тези нискочестотни енергии, които те обезоръжават и те правят непълноценен индивид“, обясни Милен Врабевски посланието на песента и добави, че рециклираната енергия от миналото може да се използва в настоящето.

На последния концерт в Пловдив организаторите подариха на меломените книжка с текстовете на песните, доста наподобяваща старите песнопойки.

„Това е един много интепресен подход, който реших, че ще работи. В това забързано ежедневие хората не са длъжни да научават всичко, независимо, че песните ни се ротират по радио, телевизия и ги има в доста соиални мрежи. Ние имаме усещане за отговорност към нашите слушатели, и за да вникнат в съдържанието на песните ни и да сме им максимално полезни, ние им предоставяме, без никакъв ангажимент, това което се опитваме да им кажем. Те имат текстовете пред себе си и ако желаят могат да участват заедно с вокалистите. Това дори може да се нарече упражнение по пеене. Концертът е за това, да дадеш на душата ти път напред, навън и нагоре и да може публиката активно да присъства, което от сруга страна да зареди допълнително музикантите“, смята Врабевски.

Попитан дали рокендролът е същият като този, възпят от Георги Минчев, продуцентът на групата е категоричен, че във времето той се е променил и днес той е различен. Категорична позиция има и по отношение на бъдеща покана за участие на македонски изпълнител в проекта му.

„На този етап не смятам да търся такова участие, но винаги съм отворен да мисля за някое парче, в което да има наши батя и сестри, останали извън границите ни по независещи от тях причини“, коментира той.

Врабевски сподели още, че когато пише музиката и текстовете на песните се води от това на него да му се харесва, а не от търсенията и желанията на публиката и е убеден, че постигнатият успех днес, не би могъл да го има, без участието на световните имена, които пеят на английски език песни, написани от българин. /БГНЕС