Д-р Младен Младенов: Смъртността при жените от рак на гърдата намалява

Жени над 30-годишна възраст трябва да правят профилактични прегледи при мамолог ежегодно.

Жените трябва да знаят, че случаите на рак на гърдата зачестяват, от една страна, но от друга страна имаме намаляване на смъртността. С технологиите, с които разполагаме за образни изследвания, в момента при жени, които нямат клинични оплаквания, могат да се установят промени в гърдата между 2 и 5 милиметра. Тоест, това по нашите разбирания в момента е една доста ранна диагноза. Жени, които са намерени в този стадий на заболяването, обикновено при адекватно лечение, живеят нормално и нямат последващи усложнения от заболяването.

Това заяви пред БГНЕС д-р Младен Младенов, акушер-гинеколог и мамолог.

Д-р Младенов работи от 30 години в Първа АГ болница „Света София“ и по-специално в Мамологичния център, който е и първият създаден такъв в България и то по италиански образец, където се осъществява комплексна грижа за женското здраве.

Специалистът обясни, че жени, които са изпуснали момента на диагностициране в ранен стадий и вече сами усещат бучка или уплътнение в гърдата, се водят във втори стадий на заболяването. „Ако преди 30 години това също беше ранна диагноза, сега го имаме вече за късна диагноза, така че нека жените да не се изпускат да стигат до този стадий”, посъветва мамологът.

На въпроса колко често трябва да се правят профилактични прегледи, д-р Младенов отговори, че това е един от начините за установяване на проблема и при жени над 30-годишна възраст прегледът следва да се прави ежегодно, защото в тази възраст започва леко да се покачва рискът от рак на млечната жлеза.

„При жени над 40 години вече се включва и мамография, рентгеново изследване, което се прави през две години“, обясни специалистът.

По думите му само 10% от жените, които са новозаболели, до 4200 случая, са под 50 години, но пък при тях заболяването е много важно да бъде открито рано, защото протича по-бързо и обикновено е с по-лоши характеристики.

„Като инциденти случаи имаме и пациентки под 30 години, но това, което генерално следим са пациентките между 30 и 50 години“, каза още той.

„Когато бях млад лекар, така да се каже, бяха около 3 до 5%, сега са между 8 и 10%. Да, все по-голяма част от заболяването се изразява във възрастта между 30 и 50 години, но все пак основната част, над 90% от случаите, са във възрастта между 50 и 80 години“, сподели мамологът.

Д-р Младенов подчерта, че жените между 30 и 50 години имат по-голям риск да имат по-агресивен тип тумор и тъкмо за тях е много важно заболяването да бъде открито рано и лекувано рано. /БГНЕС