Д-р Николова: Грипната вълна наближава. Самолечението е грешка

В средата на месец януари в кабинета на общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова не е скучно. Патологията е разнообразна – от уж безобидни настинки през грип тип „А“ и COVID.

„В момента имаме много и различни вируси, а пикът се очаква да е в края на месеца“, заяви пред БГНЕС д-р Николова. Тя определя като проблем фактът, че голяма част от младото население не ваксинира срещу сезонния грип.

„Все още страхът от ваксината е по-голям сред обществото ни“, заяви личният лекар.

Очаква се пикът на грипната вълна да бъде в края на месеца. „Човек трябва да се замисли с кого ще се събира, колко голяма ще е компанията му, и ако някой не се чувства добре, да не отива на гости, за да не зарази и останалите“, съветва общопрактикуващият лекар.

Грипът започва внезапно. „Преди да дойдете тук, сте се чувствали добре, и в един момент имате болка в мускулите, в ставите, боли ви всичко, имате висока температура, болка в гърлото, сухота, както и обилна секреция от носа. Това са симптомите, които говорят за заразяване от грип“, каза Гергана Николова и уточни, че в последно време се наблюдават и нехарактерни проявления.

„Затова изпращаме пациентите за проби, защото при някои не е началото толкова остро, не е толкова висока температурата, и така, след като излязат пробите, ще бъдем сигурни точно какво и как да се лекува“, категорична е д-р Николова.

Тя съветва да не се прибягва до антибиотици без консултация с лекар, тъй като при всяко заболяване си има определена терапия.

„Нека не се самолекуваме, това е важно да се казва непрекъснато“, обясни лекарят.

Д-р Николова припомни, че има ваксина против сезонните грипове и за това има и въведена програма. „На своите пациенти поставих ваксините, които получих по тази програма и мога да твърдя, че те не се разболяват. Големият проблем е, че младите хора не се ваксинират, те общуват с много хора и рискът да се разболеят е по-голям. Все още страхът от ваксината е по-голям сред обществото ни“, коментира общопрактикуващият лекар.

Д-р Николова съветва гражданите да приемат повече плодове и зеленчуци, да излизат повече навън, да внимават с вредната храна, тютюнопушенето и алкохола.

„Хипократ е казал „Моята храна е моето лекарство“. Начинът на живот предопределя и от какво ще боледуваме“, заключи лекарят. /БГНЕС