Д-р Петров: Няма опасност за живота на петте деца с морбили (видео)

Пет деца от Разлог, заразени с морбили, бяха хоспитализирани в Инфекциозно отделение на УМБАЛ "Св. Анна"-София АД в четвъртък

Няма опасност за живота на петте деца с морбили, които бяха докарани от Разлог в софийската университетска болница „Св. Анна”. Това каза началникът на инфекциозното отделение на лечебното заведение д-р Петър Петров, предаде репортер на БГНЕС.

„Децата са в средно-тежко състояние. То се утежнява от факта, че те са с различни придружаващи заболявания – пиелонефрит, пневмонии, бронхити и фактически заболяването започва от болницата в Разлог. В тамошната болница постъпват, за да се лекуват от заболяванията си и там са заразени с морбили. Децата са неимунизирани, което е причината морбилната инфекция да се развие толкова бързо. Не е изключено състоянието им да се влоши, но нашата работа е да не позволим това да се случи и да ограничим епидемичното разпространение на заболяването”, заяви д-р Петров.

Той каза, че децата са на възраст от 4 месеца до 6 години и поясни, че ваксината се поставя на 13-месечна възраст.

„Имунизираните деца, не че не могат да се разболеят, но шансът е много по-малък и заболяването ще премине много леко, може дори да не го усетим”, поясни още той.

Началникът на отделението коментира, че децата ще останат по-дълго от обичайното време, заради придружаващите заболявания и заради това, че те не лекуват само морбилната инфекция. Докторът добави, че към този момент няма опасност от възникване на епидемия в страна. /БГНЕС