Д-р Петров: За да се намали натискът над болничната, ще се задейства извънболничната помощ

Разработваме амбулаторна процедура за лечение на COVID болни в извънболничната помощ. Ще говорим и с НЗОК всеки директор на болница да може да преобразува легла според нуждите. Ще разработим софтуер за наличните легла в цялата страна, за да може това да е известно на спешна помощ, а и на гражданите.

Това каза на брифинг зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров след среща между министерството и директорите на болниците по повод очакваната нова вълна на COVID-19, предаде репортер на БГНЕС.

От думите му стана ясно, че се работи и по обезпечаването на медикаменти и консумативи.

„Министерството стартира две процедури утре. Едната е допълнителна поръчка за „Ремдесивир“ както и за подновяване на договора от октомври месец. Поръчка за някои стратегически медикаменти, които в хода на пандемията стават дефицитни – нискомолекулни хепарини, "Дексаметазон“ и няколко вида антибиотик. Тя ще приключи до 10 дни“, заяви той и уточни, че идеята им е да бъдат създадени запаси в шест болници, които да се разпределят по останалите за срок от шест месеца.

Петров каза, че актуализацията на бюджета е важна за закупуването на медикаментите.

Заместник-министърът съобщи, че здравните власти следват приетия план за действие при увеличаване на слуаите на заразени. Затягане на мерките засега не се изисква, но ще бъде затегнат контрола.

За да се намали натискът над болничната помощ, ще се задейства извънболничната помощ. Ще поискаме засилване на мерките в градския транспорт. Проблем са и масовите мероприятия на открито и закрито, каза д-р Димитър Петров.

Очаквайте подробности. /БГНЕС