Д-р Петя Чавеева: Има живот преди живота

Има живот преди живота. В това е убедена д-р Петя Чавеева, която прави операции и съдейства за спасяването на живота на плода, още, докато е в утробата на майката, предава репортер на БГНЕС.

В краткия си професионален път, досега, д-р Чавеева е спасила над 40 бебета. Те са спасени благодарение на 5 типа високоспециализирани вътреутробни интервенции – ендоскопска лазерна аблация, фетоскопия при тежка диафрагмална херния, интрафетален лазер при усложнена монохориална бременост и торако-амниотичен шънт.

„При този вид хирургия лекуваме през корема на майката. Ние не може да пипнем нашият пациент, не може да му дадем упойка, а чрез определени уреди можем да влезем в кухината на матката и да се опитаме да му помогнем”, обясни тя и подчерта, че това се превръща в хирургията на 21 век.

Д-р Чавеева разказа за случай от 2014 година, при който по време на бременността откриват, че плодът има вродена диафрагмална херния. Това налага да се направи вътреутробна охлузия на трахеята. Оказва се, че ако не се предприемат някакви мерки, шансът детето да оцелее е 20%, но след прилагане на вътреутробна фетална хирургия шансовете му се увеличават до 60%.

Иновативният медик казва, че не се страхува да поема рискове и заяви, че има стремеж.

„Аз съм млад лекар, който се бори да въведе един нов клон в голямата специалност „Акушерство и гинекология”, т.нар. вътреутробна фетална хирургия, чиято цел е да подпомогне спасяването и запазването на един нероден живот. Целта да оперираме вътреутробно е да дадем възможност за едно по-добро качество на живота или да спасим неродения още живот”, заяви тя и добави, че нейните вдъхновители да поеме по този път са бащата на майчино феталната медицина в световен мащаб проф. Кипрос Николаидес и д-р Атанас Щерев, който ѝ дава възможност да приложи реално знанията си.

Според кардиолога проф. д-р Иво Петров проблемът у нас е, че лекарите трудно достигат до технологичните новости и иновации, които в световен мащаб намират бързо приложение.

„За съжаление в България няма структура, която да съдейства за въвеждането на новите методики у нас, така както се прави в страните с по-авангардно насочена медицина. За съжаление, има много пречки както от гледна точка на организация, така и от гледна точка на финансиране. По тази причина трябва да се работи много по посока да бъдат задържани младите перспективни лекари у нас. Държавата трябва да направят така, че тази лекарска професия да бъде много по-примамлива за младите, защото тази професия се грижи обществото да оцелява и да бъде здраво”, заяви той и посочи, че в западните страни, както и зад океана има отлив от лекарската професия и нашите страни са добър източник, който да попълни този отлив.

Попитан дали има спад в доверието към лекарите, д-р Петров каза, че то е насочено към здравеопазването, а не към самите медици.

Кардиологът потвърди, че страната ни продължава да е в челната класация по смъртност в следствие на сърдечно-съдовите заболявания, въпреки лечението и превенцията им.

„Миокардният инфаркт, мозъчният инсулт, аортната дисекация и белодробната емболия продължават да са едни от основните убийци на нашето съвремие”, заяви проф. Иво Петров и подчерта, че това е голямото предизвикателство и мисия да се занимава с лечението на такива пациенти. /БГНЕС