Д-р Радойков, Сорбоната: Искането за ходенето на нови избори е върхът на абсурда

Суверенът може да отива и пет пъти на избори, и резултатите ще се същите. Алберт Айнщайн е казал, че „върхът на абсурдността е да се повтарят същите грешки с надеждата, че ще има различен резултат“.

България трябва да намери сили да спре да воюва сама със себе си. Липсата на редовно правителство отнеме от легитимността.

Това заяви в интервю за БГНЕС Боян Радойков, бивш международен служител на ООН и доктор по политически науки на Парижката Сорбона.

С него разговаряме за предизвикателствата, пред които е изправена страната ни, ако не се състави и този път редовно правителство.

Според д-р Боян Радойков всеки носи отговорността да си подреди къщата, така че да е добре вътре в нея, а де не очаква това да се случи чрез външни намеси, пък били те и много необходими. "Здравите сили в самата България трябва да намерят нужната политическа симбиоза, за да се променят нещата. Да се надяваме, че те ще се оправят от само себе си, е престъпна наивност“, категоричен е експертът по политически науки.

Той подчерта, че кризите, с които се сблъсква светът днес, директно удрят и по България.

„За разлика от другите страни, които воюват помежду си, България трябва да намери силите и да спре да воюва сама със себе си. Тази традиция датира от освобождението ни от турско робство, когато започва разделението на българите“, заяви д-р Радойков.

Световната практика показва, че така както са нещата в България могат да продължат още няколко години, докато не се стигне до някакво разумно решение. „Хората и нациите започват да се държат разумно тогава, когато са изчерпили другите опции. България се намира все още в ситуация на изчерпване на опциите и различните схеми, които винаги са тясно свързани у нас с политическите и финансовите интереси“, заяви анализаторът.

Според него при това положение суверенът може да отива на избори пет и повече пъти, но резултатите ще се същите. „Айнщайн е казал, че върхът на абсурдността е да се повтарят същите грешки с надеждата, че ще има различен резултат. Да приложим мисълта на Айнщайн в българската политика: каквато и да е конфигурацията, ако се повтарят същите грешки, резултатът винаги ще е един и същ“, заяви д-р Боян Радойков.

Той цитира и резултатите от едно неотдавнашно проучване, според което България е на първо място в Европа по липса на интерес към политическите новини. „Тази апатия, за която става ясно, че вече удря по самия политически модел, трябва по някакъв начин да се разруши. Тя ще се разруши, когато се усети, че има здрави сили, които искат страната да тръгне напред. Всичко друго са приказки. Всичко е казано, остава да бъде направено“, посочи експертът по политически науки.

Той препоръчва също така да решаваме управленските си проблеми вкупом, а не както се прави в момента - на ишлеме.

Повечето неприятни неща идват вкупом и трябва да се решават така, а не да имаме предложения за решаване на ишлеме: сега ще решаваме за магистралите, утре за съдебната реформа, а след това ще се борим с корупцията. Проблемите трябва да се решават вкупом. И там е проблемът на здравите сили, които не намират нужния ресурс, за да се захванат изцяло и старателно и да тръгне България по европейския път, на който е обречена. Като член на ЕС и НАТО имаме ангажименти и не можем повече да стоим разкрачени над плета и да търсим да сме добре и с едната, и с другата страна. Няма как. Пътят ни е начертан и няма мърдане“, категоричен е д-р Боян Радойков, доктор по политически науки в Сорбоната. /БГНЕС