Д-р Самир Патил: ЕС трябва да се ангажира по-силно с Индия

Както Индия, така и Европейският съюз трябва да направят повече, особено в сферата на отбраната, сигурността и технологиите. Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Самир Патил, старши сътрудник на Observer Research Foundation в Мумбай.

С него коментира взаимоотношенията между Индия и ЕС, търговските спорове между двете страни.

„Брюксел осъзнава, че трябва да се ангажира повече с Ню Делхи“, заяви анализаторът. Според него трябва да се обърне по-голямо внимание на отбраната и развитието на технологиите. „Очаквам, че предстоящата среща на върха ЕС-Индия ще обърне внимание и на тези неща“, каза той.

Индия и ЕС са осъзнали, че трябва да имат свои търговски регламенти, за да може ЕС да има полза от промишления сектор на Индия и обратното, посочи д-р Патил, коментирайки търговските спорове. Според него както ЕС, така и Индия биха имали полза една от друга, особено в сферата на технологиите, сигурността и защитата. „Индия е голям пазар за такъв тип технологии и това би подпомогнало икономиката на ЕС да се разшири“, подчерта той и изтъкна, че развитието на промишлеността в Индия е приоритет. „През следващите месеци ще се работи върху това да се постигне съгласие относно устойчивостта и търговията“, допълни д-р Патил.

По отношение на предизвикателствата за глобалната сигурност, свързани с войната на Русия в Украйна анализаторът припомни, че Индия е една от 32 държави, които са се въздържали при гласуването на резолюция за незабавно изтегляне на Русия и прекратяване на военните действия. Според него много демократични държави извън Европа не възприемат конфликта като битка между демокрацията и автокрацията, защото са се фокусирали върху собствените си проблеми. /БГНЕС