Д-р Симидчиев: Сертификатът да важи за всички депутати

„В една война печели този, който предвижда врага. Ваксините ни помагат да предвиждаме врага. Ваксинирането снижава с 70% постъпването в болница и с 90% смъртните случаи“. Това заяви д-р Александър Симидчиев, депутат от „Демократична България“, предаде репортер на БГНЕС.

Д-р Симидчиев подчерта, че COVID-сертификатът ефективно помага срещу разпространението на инфекцията и защитава правото на здраве, доколкото е възможно.

„COVID-сертификатът трябва да важи за всички народни представители, както за всеки наш избирател. Да не приемем този сертификат би било тежка липса на морал. Тук идват и граждани, и журналисти, и други лица. Наш дълг е да служим на българските граждани, но и да поемаме отговорност. Продължаващото институционално бавене води до здравни неблагополучия“, каза той.

Според него когато говорим за дискриминация, трябва да отбележим, че най-висшето право в българската конституция е правото на живот. Не се допуска злоупотреба с права.

„Ролята на Зеления сертификат е една единствена – да предпазва от потенциален риск и съответно управление на риска. Европейският парламент изисква COVID-сертификат. За съжаление, от много време се занимаваме с политически дискусии, вместо да упражняваме лидерство“, каза още от трибуната на Народното събрание депутатът от ДБ.

Той призова своите колеги да покажат висок морал, който подобава на народния представител.

„България няма нужда от страхливи управници, а от хора, които защитават националния интерес. Управленският разум трябва да възтържествува над политическите особености“, добави д-р Александър Симидчиев. /БГНЕС