Д-р Стоян Стефанов: Хората в риск от затлъстяване са повече от гладуващите

“Затлъстяването е много актуален проблем. За жалост това е едно много широко разпространено състояние в днешните модерни времена”. Това заяви в интервю за БГНЕС кардиологът д-р Стоян Стефанов.

“Статистиката сочи, че за миналата година има повече хора на планетата, които са в риск от затлъстяване, спрямо бройката от хора, които са в риск от гладуване. Тоест, тенденцията е все повече да се срещат пациенти със затлъстяване, и това да е един социално значим проблем за здравеопазването на практика в повечето напреднали и развити държави”, обясни д-р Стефанов.

Той заяви, че затлъстяването само по себе си е рисков фактор за много голям брой заболявания.

“Основно можем да споменем сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Те са все пак и водещата причина за смъртност, така че затлъстяването индиректно участва и в причините за смъртност при тези пациенти”, поясни д-р Стефанов.

Той обясни по какъв начин е опасно затлъстяването. “Основната прицелна точка на затлъстяването, където се осъществява вредният ефект, е нарушенията в метаболизма. Тези нарушения са вследствие от хормонален дисбаланс, тъй като мастната тъкан в човешкия организъм не е инертна, т.е. мастната тъкан синтезира хормони. Когато в човешкия организъм има по-голямо количество от необходимото мастна тъкан, тя съответно синтезира и повече хормони.

Това води до дисбаланс в хормоналната активност и се нарушава регулацията на вегетативната нервна система”, обясни експертът, след което уточни, че това е частта от нервната система, която отговаря за регулирането на всички органи и системи и тяхната функция. “Съответно, когато имаме повече количество мастна тъкан, по-голямо количество на хормоните, които тя произвежда, това води до дисбаланс в вегетативната нервна система.

Това разцентрова функцията на всички органи и системи, започва покачване на хормоните на стреса в организма. Съответно, води до всички останали последствия, които най-често са покачване на кръвното налягане, покачване на пулса, покачване на стойностите на кръвна захар”, поясни д-р Стефанов. Той подчерта, че по този начин се нарушава инсулиновата чувствителност, обмяната на веществата, покачват се стойностите и на пикочна киселина. “Тези неща по каскаден механизъм и ефектът на доминото, така да се каже, водят след себе си до други сериозни заболявания, а от там - усложнения, инвалидизации, и дори най-лошото - смърт”, коментира докторът.

Д-р Стефанов заяви, че няма група, която е в безопасност, но има и рискови такива. “Абсолютно всеки човек, в зависимост от неговия начин на живот, може да стигне във фаза, в която има затлъстяване, но при всички положения има групи, които са в по-голям риск от това състояние. Това най-често е свързано от една страна с фамилната обремененост, от друга страна и с професията. За жалост много голям брой професии в днешно време са свързани с много ниска физическа активност в ежедневието”, припомни д-р Стефанов.

“Това са хората, които работят в офис среда, изобщо професии, при които просто ежедневието не позволява редовна физическа активност. Това води до заседнал начин на живот и един дисбаланс в калорийния прием. Оттам се стига и до затлъстяване”, подчерта д-р Стоян Стефанов.

Затова и съветва, когато в ежедневието и в работната среда нямаме възможност да се движим и да сме активни, да го компенсираме в извънработно време. “За жалост, повечето хора нямат тази мотивация, но е много важно в свободното ни време да намерим дори 15-20 минути на ден, които са напълно достатъчни”, поясни кардиологът, след което добави, че най-лесният начин да предпазим организма си от затлъстяване е да увеличим физическата активност и да внимаваме с храната. “От една страна е двигателната активност, от друга страна е хранителният режим. Двете рамена на везната трябва да са в баланс, за да имаме оптимален резултат”, съветва кардиологът.

Д-р Стоян Стефанов обясни, че при него идват пациенти и в двете крайности. “В оптималния случай пациентите се мотивират, успяват с времето да редуцират телесното тегло, да влязат във форма. В крайна сметка виждаме един успех и техните проблеми се решават, изчезват, кръвното се нормализира, пулса спада до нормални нива, инсулиновата резистентност изчезва или се подобрява”, коментира докторът.

“Тогава резултатът е прекрасен, спестяваме доживотния прием на хапчета, което е основната мотивация за пациентите”, обясни Стефанов. “От друга страна обаче има и други пациенти, които откровено ги е страх да направят тези промени. “Те са в една инерция в своят живот, това са по-скоро пациенти в по-напреднала възраст, при тях няма и мотивацията, когато дадем препоръки те са по-скоро скептични и дори не идват и на вторичен преглед”, сподели докторът.

Той все пак съветва всички пациенти с такъв проблем да не спират с усилията.

“Нека с постоянство, с години да продължават тези здравословни навици, за да може и ефектът съответно да е дългосрочен”, категоричен е д-р Стефанов.

Той отправи и послание към всички за предстоящите празници. “В живота трябва да има от всичко, но "дозата прави отровата", така че максимата, която я спазвам и препоръчвам на всички, е да има разнообразие, да има от всичко в живота, но с умерена доза, балансът е ключът във всяко едно отношение”, уточни кардиологът. /БГНЕС