Д-р Стойчо Кацаров: Ако не завършим ваксинацията, нова вълна ще има

Ако процесът на ваксинация не бъде довършен до края на лятото, нова вълна ще има, заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, предаде репортер на БГНЕС.

Д-р Кацаров представи новоизработения национален план за справяне при евентуална следваща вълна от COVID-19 у нас. „Такъв план трябваше да има още миналата година. Ако имаше такъв, броят на жертвите би бил много по-малък от този, който регистрирахме. Експертите не могат да изключат следващата вълна, за това е важно да има такъв план, а страната и гражданите да бъдат подготвени за посрещане на предизвикателствата от нова вълна. Кога ще стане това, не може да се прогнозира“, посочи здравният министър.

В плана здравните власти са направили оценка на рисковете, на наличните ресурси, както и необходимите действия за намаляване на пораженията, свързани както със здравето на хората, така и с икономиката на страната.

„Най-лошият сценарий е вълна, която имахме в края на миналата година и началото на тази“, отбеляза д-р Кацаров.

В документа са набелязани четири зони - зелена, жълта, оранжева и червена, разделени по различни критерии, като при всяка от тях са набелязани конкретни реакции на здравните власти. Планът ще бъде разпратен на всички институции, за да могат те да се запознаят с него и да се приведат в готовност да го изпълняват при необходимост.

Един от най-важните акценти в плана ще бъде граничният здравен контрол, увериха от здравното министерство.

Предвидено е детските градини да се затварят едва на последен етап, но те ще могат да бъдат посещавани от деца, ако родителите им са имунизирани, както и персоналът в тях.

В същото време от образователното министерство информираха, че започва кампания за ваксинация на ваксиниране в детски градини и училища.

Според проучване, направено в началото на този месец, над 70% от персонала е ваксиниран срещу COVID-19 в едва 4% от училищата в България. При детските градини този дял е 3%. В почти две трети от училищата ваксинираните педагогически и непедагогически специалисти са под 30%, при детските градини такова е положението в 75% от екипите.

Идеята на кампанията е заетите в системата да могат да направят информиран избор за или против ваксините. Вече се провеждат регионални срещи с директори на детски градини и училища. На тях медицински специалисти с национален и регионален авторитет отговорят на всички въпроси за ползите и рисковете от ваксините срещу коронавирус. Предвиждат се също повсеместни разговори по темата на ниво училище.

Информационната кампания е необходима, смятат и членовете на Отрасловия съвет в системата на предучилищното и училищното образование. По предложение на социалните партньори се взе решение учителите, които се ваксинират, да получат два дни допълнителен платен отпуск. Те ще могат да го ползват по свой избор - наведнъж или на два пъти след първата или след втората доза ваксина.

Училищата, които достигнат поне 70% ваксиниран персонал, ще получават специално свидетелство от МОН за принос към опазване на общественото здраве. /БГНЕС