Д-р Стойчо Кацаров: Вече имаме единен протокол за лечение на болни от COVID-19

България вече има единен протокол за лечение на болни от COVID-19. Това обяви в интервю за БГНЕС служебният министър д-р Стойчо Кацаров.

Работната група, която беше ангажирана от него да работи по темата е приключила работа и вече документът е качен в страницата на ведомството.

„Такъв протокол трябваше да има преди една година. Вероятно той също щеше да предотврати част от смъртността, ако имаше такъв. Най-общо той разписва поведение в леки случаи, в тежки случаи, в извънболнична и болнична помощ, начини на диагностика, начин на лечение, целият спектър от дейности, които трябва да се прилагат”, обясни д-р Кацаров.

По думите на министъра човек и дори да не знае какво се прави, след като се запознае със съдържанието на протокола, ще знае как да действа.

„Събрано е най-доброто от световната наука и знание“, добави още д-р Кацаров и увери, че страната ни разполага както с медицински опит, така и с необходимата апаратура и медикаменти за лечение.

Министърът заяви, че България, може би, е най-добрата страна в света, която осигурява толкова лесен достъп до пълния набор от одобрени ваксини.

„Не знам дали има друга страна, в която имаш свободен избор на ваксина и може да се ваксинираш на 50 крачки от там, където живееш. По отношение на процента на ваксинирани обаче сме последни в ЕС, и то доста назад от останалите страни”, посочи той.

Д-р Кацаров поясни, че страната ни има възможност да ваксинира цялото население и ако искаме да избегнем предстоящата вълна, която според него е трета, а не четвърта, то трябва хората бързо да се ваксинират.

„Ако сме достатъчно глупави да не се ваксинираме, ще се срещнем с вълната. Реално имаше две вълни – едната беше ноември месец миналата година, а другата – март-април 2021 г.”, посочи служебният министър и подчерта, че те се стремят дебатът за ваксините да стане по-рационален и основаващ се на данните и фактите.

„Всеки човек има глава на раменете си и би трябвало сам да осмисли дали да го прави или не, в крайна сметка става дума за неговия живот, става дума за живота на най-близките му хора, става дума и за работата му“, убеден е д-р Кацаров.

Ако броят на заразените се повиши, както и процентът на положителните тестове, ще последва отново затваряне на различни бизнеси.

„Това е неизбежно. Това е единствената мярка, която остава. Само с ваксинация може да предотвратим това нещо”, категоричен е министърът.

Той коментира още, че за да бъдат информирани хората е разпоредил да се публикуват кратките характеристики на всяка една от ваксините, от които се вижда какви са страничните ефекти, които могат да предизвикат. Също така е поискал Агенцията по лекарствата да публикува пълен списък на всички случаи на регистрирани странични реакции, така, че хората да не мислят, че нещо е скрито или нещо не се казва, или пази в тайна.

„В България няма нито един смъртен случай след ваксинация. В България има регистрирани странични ефекти, но от над 1,7 млн. ваксинирани, получили поне по една доза ваксина, има 1500-1600 случая”, посочи той и подчерта, че бременните и кърмещите също могат да се ваксинират и няма опасност за тях, плода и бебето им.

Здравният министър увери също така, че към момента няма и риск от унищожаване на ваксини.

„Първите с изтичащ срок на годност са на 31.08.2021 г. Има малки количества, за които има риск да не бъдат приложени, но ние полагаме огромни усилия да помогнем на някои съседни страни като Република Северна Македония, Косово, Босна и Херцеговина и Молдова да им предоставим такива ваксини, които вероятно няма да се използват от нашето население”, посочи министърът.

Д-р Кацаров коментира още, че до момента не е имало Национален ваксинационен план.

„Имаше един Национален ваксинационен план в четири-пет фази, в който нито една от фазите не беше изпълнена докрай. Обявяваше се, че се влиза в една, в друга и трета фаза, но те никога не са имали ясно разграничение. Нито една от тях не е завършена. В момента сме във фазата, в която всеки може да се ваксинира, навсякъде и това е планът“, каза той.

Според него в момента не се нуждаем от план, защото всеки, който желае има къде да се ваксинира, а и страната ни разполага с достатъчни количества.

„Това, на което съм държал и продължавам да държа е приоритетно да се ваксинират възрастните хора. Изпратих писмо до Министерството на труда и социалната политика с молба да се обърне внимание на центровете за възрастни хора, които са към тях, защото дори и там не са ваксинирани всички хора“, заяви министърът.

Той обяви, че се обсъжда идеята за някои работни заетости ваксинацията да има характер и на противоепидемична мярка, въпреки че тя е доброволна.

„Ако работите в дом за възрастни хора и не сте ваксиниран, вие създавате риск за хората, които обслужвате. Противоепидемична мярка може да бъде или да се ваксинирате, или да си правите тест веднъж на няколко дни, за да са спокойни, че няма да заразите вътре хората. Подобна логика има и по отношение на медицинския персонал“, коментира д-р Кацаров.

Попитан кога ще свалим маските, здравният министър каза, че на този етап сме далеч от постигането на колективен имунитет и посочи, че към момента малко над 20% от обществото е ваксинирано. /БГНЕС