Д-р Стойчо Кацаров: Времето за нови рестрикции наближава

Времето за нови рестрикции наближава. Това може да стане още следващата седмица, заяви пред бТВ тази сутрин служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Вероятно в следващите няколко дни почти цялата страна ще навлезе в оранжевата зона по заболеваемост от COVID-19. Ключовият момент е дали може да осигурим достатъчно болнични легла. В момента са заети около 2000 легла, съобщи д-р Кацаров и добави, че 2500 легла е капацитетът на здравната ни система без да се засягат друг тип лечения.

Говорим за легла, за които има персонал, след 2500 ще засегнем пациенти с друг тип заболявания, обясни здравният министър.

Това, което притеснява експертите е, че прекалено бързо нараства броят на заразените, каза още той.

За последното денонощие 1387 са регистрираните новозаразени у нас при направени малко над 20 000 теста.

Основният източник на заразяване са масовите събирания – битови събирания, дискотеки по курорти и Черноморие. Именно за това първите мерки трябва да бъдат насочени към ограничаване на такъв тип събития, каза д-р Кацаров и добави, че се предвижда допълнителна възможност за хора, които са ваксинирани да не се налагат ограничения.

Освен това сме готови, когато се наложат ограничения, автоматично да се стартират мерките за подпомагане, подчерта той.

По думите му е възможно да се наложат и мерки за трансграничното пътуване с оглед на това да се избегне внос на вируса.

Апелирам да се подобри контрола към носенето на предпазни маски в градския транспорт и междуградския транспорт, апелирам за това кметовете, посочи още д-р Кацаров.

Той съобщи, че при сегашните нива на заразата новата учебна година може да започне присъствено. Детските градини ще работят до последно. /БГНЕС