Д-р Цветелина Антонова: Избелването на зъби само след консултация със стоматолог

Със сигурност пандемията се отрази на посещенията в зъболекарския кабинет. Като че ли в началото пациентите оставиха на по-заден план профилактичните прегледи и използваха малко като извинение пандемията, за да не посещават зъболекарския кабинет. Това заяви в интервю за БГНЕС денталният специалист д-р Цветелина Антонова.

Съветът на д-р Антонова към възрастните е да посещават два пъти в годината (на всеки 6 месеца) зъболекарския кабинет, защото „превенцията със сигурност е по-добрият вариант от лечението“. Според нея децата – и малките, и подрастващите, трябва да ходят на профилактични прегледи три пъти в годината, за да свикват с посещенията в кабинета.

По думите ѝ при всеки пациент, бил той дете или възрастен, оплакванията са много индивидуални. „Винаги има и спешни пациенти, има и пациенти, които посещават кабинета с цел превенция. Много е различно. Най-често срещаните заболявания са кариесите и пародонталните проблеми“, каза д-р Антонова. Тя посочи, че винаги е имало пациенти в зависимост от индивидуалната грижа и от това как всеки един човек преценява своето дентално здраве, затова и няма как да каже с категоричност дали в сравнение с минали години денталните проблеми при пациентите се увеличават, или намаляват.

Съветите на специалиста са да избягваме вредните храни – сладките неща, лепливите по зъбите, киселинните и сладките консервирани храни. „Ясно е, че не можем да се ограничим от тях, но все пак моят съвет е след тяхната употреба, ако има възможност пациентът да си измие зъбите, ако не – просто да си изплакне устната кухина с вода“, обясни д-р Антонова.

„В домашни условия да се използват средствата за лична орална хигиена – паста, вода за уста, подходяща четка, конци като допълнително средство за почистване на зъбите, да се съобразяваме с хранителния режим, задължително да се мият зъбите сутрин и вечер и редовната профилактика“, даде още съвети тя.

Специалистът допълни, че препоръчва и употребата на електрически четки за зъби. „Аз лично ги препоръчвам от гледна точка, че те извършват едни движения, които ние трудно контролираме, а и не е лъжа, че всички си мием зъбите сутрин, когато ни се спи и вечер, когато ни се спи и моите наблюдения са, че е хубаво да се използва електрическа четка за зъби“, каза д-р Антонова, като обясни, че те почистват в пъти по-добре зъбите ни, отколкото обикновените четки. Зъболекарят обясни, че е ясно, че всеки пациент трябва да знае как да си измие зъбите с ръчна четка, но въпреки това след всяко почистване на зъбен камък д-р Антонова дава насока на пациентите си към средствата за лична хигиена и им демонстрира как да си мият зъбите с ръчна четка – на кои зони да наблегнат, кои зони пропускат.

По отношение на почистването на зъбния камък от специалист, зъболекарят обясни, че по принцип е прието той да се почиства на 6 месеца. „На пациенти, които имат вече установени пародонтални проблеми в по-напреднала фаза, може да бъдат почиствани и на три месеца“, уточни д-р Антонова.

На въпроса кога човек може да сложи шини за изправяне на зъбите и дали има значение възрастта на пациента, тя отговори: „Ортодонтското лечение е по-добре да бъде проведено някога, отколкото никога.“

Денталният специалист коментира и уредите за избелване на зъби в домашни условия, като LED лампи и писалки, които са особено популярни и често рекламирани от инфлуенсърите в социалните мрежи. „Смятам, че всичко, което се използва, трябва да бъде индивидуално и трябва да бъде консултирано с лекар по дентална медицина, защото всеки пациент има различна нужда. Всяко средство за лична хигиена за мен най-правилно е да бъде консултирано с лекаря“, заяви д-р Антонова.

По отношение на продуктите за избелване на зъби с активен въглен, които също са много популярни в последните години, денталният специалист обясни, че отново нещата са строго индивидуални и затова е важно хората да се консултират със своя зъболекар. „Има пациенти, за които тези продукти не са подходящи и пациенти, за които са подходящи“, каза д-р Антонова и допълни, че пациенти, които например имат възпалени венци, трябва да минат през контролен преглед при зъболекар, да им бъде почистен зъбният камък, да им бъдат полирани зъбите и чак тогава да преминат към продуктите за избелване.

На въпроса дали е възможно продуктите с активен въглен да предизвикат петна по зъбите, специалистът заяви: „Не смятам. Това е много индивидуално. Не може да се определи дали на вас ще ви предизвикат петна, на мен или на някой друг.“

Д-р Антонова добави, че дори и избелването на зъби при специалист също зависи от това дали пациентът е подходящ за тази процедура, или не. „Аз лично избелвам зъби. Да, няма нищо лошо в това, стига, пак казвам, всичко да е консултирано с нас, зъболекарите“, каза още тя. Нейният личен съвет е избелването в зъболекарски кабинет да се случва веднъж в годината или 6 месеца след процедурата пациентът да посети отново денталния специалист, за да се прецени дали има нужда от повторно избелване, или не. „Всичко зависи и от химичния агент, който ще се ползва“, уточни д-р Антонова.

Денталният специалист сподели, че съветите, които пациентите искат, най-често са свързани със средствата за лична орална хигиена, които трябва да използват вкъщи, честотата на профилактика, както и от естетична гледна точка.

В заключение д-р Антонова заяви, че инфлацията е оказала влияние върху всичко, включително и върху цените на денталните услуги. /БГНЕС