Д-р Теодора Иванова, ДАЗД: Щастието за децата е да са обичани и защитени

Държавната агенция за закрила на детето награди победителите в националния конкурс за видеа и фотографии „Гаранция: #щастливо детство“, който Агенцията организира. Конкурсът беше насочен към всички деца от 10 до 17 години, разделени във възрастови групи 10-13 и 14-17 години и в две категории – за фотография и видео, които да отговарят на темата: Кога, къде и с кого съм най-щастлив.

„Изключително сме радостни колко много снимки и видеа се получиха в Държавната агенция за закрила на детето. Надявам се все повече да чуваме децата, защото те имат какво да ни кажат. Усмивките, които грееха в детските очи във всички материали, които ни изпратиха, ни направиха искрено щастливи. Убедена съм, че всички ние възрастните, ще намерим вярното решение и работещи политики за още много детски усмивки“, каза д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД, която връчи наградата на победителя в категория „Видео“ при децата от 10 до 13 години – Симеон Събев.

В награждаването участие взеха и вицепремиера и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, който връчи голямата награда на Яница Аспарухова, победител в категория „Видео“ при децата от 14 до 17 години.

Заместник-министъра на труда и социалната политика Надя Клисурска награди Андрей Танчев, чиято снимка събра най-много гласове в категория 14-17 години. Наталия Ефремова, заместник-министър на труда и социалната политика връчи наградата на Мартин Балканджиев, победител в категория „Фотография“ при 10-13 годишните.

Представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн връчи специални награди, определени за деца, които са получили закрила в България.

„Изключително важна е връзката между децата, които са в Центрове за настаняване от семеен тип и персонала на социалната услуга и много се радвам, че награждаваме именно деца от ЦНСТ, които със своите снимки, ни показаха точно това – че получават необходимата подкрепа и са щастливи“, каза Ивайла Касърова, заместник-председател на ДАЗД, която обяви специалните награди за децата от Център за настаняване от семеен тип „Детелина“ в град София, ЦНСТ „Иван Вазов“ в град София, и ЦНСТ „Слънце“, град Каспичан.

В ДАЗД се получиха десетки снимки и видеа, които затрудниха изключително 7-членното жури, да определи наградените. С тази нелека задача се заеха Ивайла Касърова- заместник председател на Държавната Агенция, Мишел Гутсузян, дирекция Връзки с обществеността и протокол в Министерство на труда и социалната политика; Десислава Георгиева, Програма „Развитие на човешките ресурси“; Преслава Василев, търговски представител на основния спонсор на конкурса – Виваком; Румен Русев, режисьор; Теа Денолюбова, писател; Емили Караколева, председател на Съвета на децата към председателя на ДАЗД.

Наградите за всички деца са осигурени от Виваком, компания Смарт Органик, верига ресторанти Хепи, компания Бенефит системс, Национал Турс, от Програма „Развитие на човешките ресурси“ и от Държавната агенция за закрила на детето.

С днешното събитие се постави и начало на изпълнението на Националния план по Европейската детска гаранция с отваряне на процедура „Бъдеще за децата“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“./БГНЕС

Тагове: