Д-р Тодоровска: Да си кръводарител е марка за здраве

На прекрасния празник Цветница Българският червен кръст, заедно с Българската православна църква и Националния център по трансфузионна хематология, обединиха усилията си за осъществяване на кампанията по доброволно и безвъзмездно кръводаряване, предаде репортер на БГНЕС.

„Целта е да се привлекат нови, млади кръводарители. Кръвта няма заместител и по време на операция или други нужди трябва да имаме достатъчни количества, за да се спаси човешкия живот“, заяви д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на БЧК.

Тя разказа, че през всичките тези години БЧК работи много активно с младите хора, за да създаде едно чувство на милосърдие.

„Искаме да пробудим това чувство, което всеки един от нас носи и то да намери израз в този дарителски акт – да дариш частица от себе си, за да спасиш нечий човешки живот. Няма по-красиво нещо от това. Всеки един от нас може да го направи“, каза д-р Тодоровска.

В България кръводарителите са 22 души на 1000. Според СЗО е необходимо да имаме 50 души на 1000, за да могат да се покрият едни стандартни нужди от кръвопреливане в една страна.

Всеки един от 16 до 85 години може да бъде кръводарител, стига да няма заболявания и някакви специални противопоказания. Кръводаряването не е вредно, а е полезно за един здрав организъм.

„Да си кръводарител е марка за здраве. Това означава, че вашият организъм е здрав и можете да дарите кръв“, подчерта д-р Надежда Тодоровска.

Днес в София бяха разкрити няколко временни пункта за кръводаряване в непосредствена близост до столичните православни храмове: “Свети Седмочисленици” – в 6-о ОУ “Граф Игнатиев”, ул. “6 септември” № 16; “Света Неделя” – в Богословския факултет; “Покров Богородичен” (зад хотел “Родина”) – в енорийския център на църквата, ул. “Георги Делчев – Зографина” № 2; „Рождество Христово“ (жк. Младост 3) – в енорийския център при храма

Екипите на НЦТХ, на регионалните центрове по трансфузионна хематология и доброволците на БЧК бяха в помощ на желаещите да дарят кръв. /БГНЕС