Д-р Валентин Великов: Подобрихме медицинското оборудване на всички стадиони

Подобрихме медицинското оборудване на всички стадиони. Това заяви д-р Валентин Великов, който днес получи наградата „Лъвско сърце“ по името на легендата Трифон Иванов, предаде репортер на БГНЕС. Лекарят на Лудогорец бе с основен принос за спасяването живота на Кристиан Ериксен, който получи сърдечен арест по време на двубой от Евро 2020 миналото лято.

Аз като ученик на г-н Михаил Илиев, се радвам, че той е тук. Почти всичко в моя житейски път дължа на него. Благодарности още веднъж за наградата, нашата работа е екипна, така че аз я приемам от името на целия екип в Копенхаген. В интерес на истината, като вид награда ми е първа, досега съм получавал морални такива, наистина е специална за мен“, бяха първите думи на Великов пред журналистите.

Д-р Валентин Великов.

Връщам се непрекъснато към онзи момент, възхищавам се на играча, че на първо време събра смелост да продължи футболния си път, защото винаги един такъв момент е много тежък психологически, но футболът е по-силен от нас, не съм имал съмнение, че ще продължи да играе“. На въпрос на БГНЕС относно това от медицинска гледна точка дали има опасност за датския национал да продължи да играе, той отвърна: „В интерес на истината, при правилна и бърза реакция, успеваемостта може да бъде до 100%. Позитивното, което се извлече, е че се подобри оборудването на всички стадиони, обученията в световен мащаб. Когато имаме необходимата апаратура като дефибрилатори и обучени екипи, успевамостта може да стигне до 100%“.

Невидим герой не се чувствам, във времето се връщам към този момент, а иначе животът ми се промени дотолкова, доколкото, че нашите професии са в сянка – за първи път излязох на преден план“.

Великов коментира и случая с вратаря на Славия Георги Петков, който пострада при сблъсък с нападателя на Жорди Кайседо и бе откаран по спешност в болница. На терена обаче имаше забавяне поради неотварянето на вратата на линейката на отбора. „Първо, адмирации на колегите, които си свършиха перфектно работата .Тази случка ни напомни, че трябва да подобрим още оборудването на всички стадиони в България. В Лудогорец работим в това направление. Аз съм част от този процес, но още преди случая с Ериксен, заедно с моите шефове сме разговаряли по темата как можем да подобрим нещата, за да избягваме такива инциденти“, завърши Великов. /БГНЕС