Д-р Валери Цеков: Октомври е най-доброто време за ваксинация

Разполагаме с ваксини, а с навременни мерки, бихме могли да избегнем сериозна грипна вълна. Тези предпазни мерки трябва да бъдат на вниманието на хората, които имат хронични проблеми и са в рискова група. Четири валентните ваксини са вече налични и хората могат да се възползват от тях. Октомври месец е най-доброто време за ваксинация, за да може организмът да изгради имунитет през зимните месеци.

Това заяви д-р Валери Цеков - председател на Българското сдружение по иновативна медицина, по време на пресконференция на по повод Европейския ден за борба с грипа, предаде репортер на БГНЕС.

д-р Валери Цеков

Събитието е под надслов „Имунизации за по-дълъг живот“ и акцентира върху ролята на ваксините не само за предпазване от грип и остри респираторни заболявания през есенно-зимния сезон, но и по отношение на въздействието им върху други аспекти, свързани с доброто здраве.

Световната здравна организация (СЗО) също се присъединява към инициативата.

„В страни като Украйна тези ваксини са възпряни и всички, които напускат страната имат нужда от тяхното прилагане. Хората над 60 години, бременните жени, хората с хронични заболявания и децата са най-рисковите групи и ще бъде единствено в тяхна полза да се подложат на ваксинация, която да ги предпази през грипните периоди”, посочват експертите на СЗО.

Здравните власти алармираха, че тази есен може да се очаква завръщане на сезонния грип с по-широка циркулация и по-тежко протичане от обикновеното

Поради облекчаване на ограниченията срещу COVID-19 и факта, че през последните две години хората не са се срещали масово с грипния вирус, е налице силен спад в естествения популационен имунитет на населението срещу сезонния грип. Това може да доведе до още по-голяма непредсказуемост по отношение на време и мащаб на циркулацията на грипните вируси.

Държавният главен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев уточни, че на 90% вече са осигурени ваксините за хората над 60-годишна възраст.

доц. Ангел Кунчев

„В момента сме притеснени поради данните от Южното полукълбо, Австралия и Нова Зеландия, които се сблъскаха с най-тежката си епидемия и съвсем възможно е това да се случи и в Северното полукълбо. Успокоени сме, че Националната програма при профилактика на разпространението на грипа при над 60-годишните е вече в ход”, заяви още д-р Кунчев.

Проф. д-р Нели Корсун - завеждащ лабораторията "ГРИП И ОРЗ" в НЦЗПБ, обясни, че 8 респираторни вируса циркулират обикновено и те са в края на годината. „Грипните вируси обикновено циркулират през декември месец, но може да е и по-рано, например през ноември, затова и октомври месец е най-добрият период за ваксинация, за да може организмът да придобие имунитет”.

Зам.- председателят на УС на Български лекарски съюз д-р Николай Брънзалов обяви, че около 8 400 пациенти са били хоспитализирани, докато боледуват от пневмония, като голям процент от тях са с хронични заболявания. „Смело мога да заявя, че много от моите пациенти заявяват желание за ваксинация. Щастлив съм, че можем да направим поръчки за допълнително количество ваксини и всички пациенти да могат да се възползват от тяхното прилагане при желание”, подчерта още д-р Брънзалов.

Доц. Кунчев коментира, че в близко бъдеще ще се мисли за допълнителни количества ваксини и за разширяването на програмата, за да могат да бъдат обхванати и пациенти с репираторни проблеми от друга възрастова група. /БГНЕС