Д-р Виктор Серафимов: Държавата спешно да подпомогне малкия и средния бизнес

Държавата трябва спешно, ефективно да влезе в своята роля и да подпомогне малкия и средния бизнес. Това каза д-р Виктор Серафимов, административен секретар и говорител на „Републиканци за България“, водач на листата във 2 МИР Бургас и в 22 МИР Смолян в предаването „Надпреварата“ по БНТ.

„Гръбнакът на икономиката на нормалните страни е малкият и средният бизнес. През последната година и половина малкият и средният бизнес в България на практика бяха смазани. Държавата категорично абдикира. Имаше определени мерки, които на практика абсолютно пунктираха дейност“, заяви той. Серафимов добави, че бизнесът по Черноморието е смазан, а туризмът е категорично почти елиминиран.

„Очертава се половината хотели да не отворят врати, а трябва да дойдат пари от този сектор. Регионът на Бургас на практика зависи от туризма. Това е абсолютно показателен пример. Малкият и средният бизнес трябва да бъде насърчаван. Това, което говорихме от предишната кампания, свързано с ББР – ето сега виждаме серия от огромни скандали, които започват да излизат наяве и това е ефектът на доминото. Българската банка за развитие ефективно трябва да си влезе в ролята и да подпомага малкия и средния бизнес. Трябва да дава оборотни средства, така че тези бизнеси да оцелеят. Ние смятаме, че държавата трябва спешно, ефективно да влезе в своята роля и да подпомогне малкият и средният бизнес“, каза той.

Данъци

„Ние смятаме, че премахването на плоския данък ще удари най-тежко средната класа, която се заражда и прохожда в България. Средната класа е тази, която на практика захранва основно малкият и средният бизнес. Ако я ударим реално цялата икономика ще пострада. В България прагът на бедността, за съжаление, така се подрежда, че поставя много хора под ножицата. Тоест може да се въведе необлагаем минимум, но трябва да се запази плоският данък“, добави Серафимов.

„Републиканци за България не прави и няма да прави безпринципни коалиции, просто за да влезем в парламента - имаме принципи“, добави кандидатът за народен представител.

Машинно гласуване

„Видяхме толкова много манипулации при гласуването на хартия, че за нас въвеждането на машинно гласуване е стъпка в правилната посока. Тези машини са минали определено сертифицирано. Те ще бъдат наблюдавани в изборния ден от застъпници и упълномощени представители на партиите. Тези неща се следят. Когато накрая на изборния ден бюлетината изкара, че 101 % са гласували за една партия, ще стане ясно дали има манипулация или не“, каза той.

Корупция

„Ако корупцията бъде овладяна чрез завършване на съдебната реформа, вече ще можем да говорим за икономика, която стъпва на реално работещи еврофондове“, уточни Серафимов.

Повишаване на пенсиите

„Пенсиите трябва да бъдат с такъв размер, че да позволяват на българския пенсионер да живее нормално и добре. Предложението да печатаме безкрайни количества пари и така да раздаваме високи пенсии, на практика е екзотично. Това ще предизвика една хиперинфлация, така че доходите на хората няма да се увеличат, а ще се сринат. В случая цялата икономика трябва да расте. Това, което виждаме е, че в последните 30 години пенсионните фондове бяха разграбени. Работещите хора днес са тези, които финансират държавата, а тя изплаща пенсиите. Това дали е добре или зле, няма какво да го коментираме. Въпросът е как вървим напред. Ние от Републиканци за България смятаме, че ще вървим напред тогава, когато цялата икономика се развива“, допълни д-р Серафимов.

За евроатлантичеката ориентация

„България е член на НАТО и ЕС. Това са наши стратегически партньори и ние трябва да се възползваме максимално от тези партньорства. Да, България има вноска, която плаща на ЕС, но фондовете, които получава са значителни. Съвсем друг въпрос е как тези фондове се разходват и управляват. Темата за корупцията е изключително съществена. Това, което се случва в последните 30 години е една закърняла съдебна реформа. Липсата на адекватна съдебна реформа даде възможност корупцията да достигне едни невъобразими нива. Ако корупцията бъде овладяна чрез адекватно завършване на съдебната реформа, вече ще можем да говорим за една икономика, която стъпва на еврофондове, които са реално работещи за България, а не за една шепа избрани хора в страната“, заключи д-р Виктор Серафимов. /БГНЕС