Д-р Виктор Серафимов: Политическата квота във ВСС трябва да бъде драстично намалена

Мястото на Народното събрание в една парламентарна република е в центъра на политическия живот на страната. Много дълго време, обаче, Народното събрание на България не беше на това място. За съжаление, в 45-то и 46-то Народно събрание качеството на диалога, свързан с политики и начините на решаване на проблемите на българското население беше на изключително ниско ниво. Това каза водачът на 2 МИР Бургас на Национално обединение на десницата, говорител и административен секретар на Републиканци за България - доктор по международно право Виктор Серафимов.

„От Национално обединение на десницата смятаме, че проблемът се корени в съвсем друго. Проблемът е, че много дълго време – 30 години не успяхме да скъсаме тежките зависимости с бившата комунистическа партия и репресивния ѝ апарат в лицето на Държавна сигурност.

Затова считаме, че първата стъпка, която трябва да се предприеме е свързана с лустрация. Тази тема трябва да се върне на общественото внимание, защото е от голямо значение. България 30 години не може да излезе от този преход именно поради тази причина. А това е твърде дълго време. Цяло едно поколение мина в този период. За да продължим напред трябва да скъсаме с обвързаностите и зависимостите от миналото.

Сега виждаме действащия президент Румен Радев е издигнат от инициативен комитет, в който влизат немалко бивши сътрудници на ДС. Това само по себе си е показателно.

Крайно време е да минем през една цялостна лустрация, която да ни гарантира свободно развитие напред във времето“, заяви д-р Серафимов.

По думите му, когато се говори за съдебната система трябва да се засегнат поне три теми – кадруването, бухалките и мястото на прокуратурата.

„Кадруването в съдебната система се извършва от ВСС - в него има една разширена политическа квота. Политическата квота означава политически решения. Крайно време е кадруването в съдебната система да не бъде функция от политически, а функция от професионални решения. Свидетели сме на попълването на квотата в съдийската колегия във ВСС при изключително нисък интерес от страна на съдиите. В момента, в който тази колегия знае, че тя няма кой знае какво влияние и какво да се промени се стига до едни абсурдни ситуации, в които политическата квота налага изцяло политически решения. Кадруването и развитието на магистратите – съдии, прокурори и следователи не трябва да бъде политическо решение“, категоричен е докторът по международно право.

„От тази гледна точка, ние смятаме, че политическата квота във ВСС трябва да бъде драстично намалена. Трябва да оставим професионалните гилдии сами да взимат решения за своето развитие“, подчерта той.

Според него много дълго време сме свидетели на това, че прокуратурата и специализираните съдилища се превърнаха в бухалки.

„Това означава, че наистина трябва да има качествена промяна. От страна на прокуратурата виждаме, че главният прокурор има един доста дълъг мандат, в който работи еднолично, управлявайки системата на прокуратурата при пълна липса на прозрачност. Това трябва да се промени. Мандатите трябва да бъдат намалени на 5 години. По отношение на фигурата на главния прокурор трябва да се осигури една прозрачност в неговата или нейната дейност. Трябва редовно да се отчитат и да е ясно как се взимат системните решения, които влияят на цялото общество. И тук не говорим за намеса в работата на прокуратурата, а за ограничаване на нейната безусловна и безотчетна власт“, каза кандидатът за народен представител на Национално обединение на десницата.

„По отношение на специализираните съдилища, когато те бяха въвеждани преди 10-ина години, това беше оценено като добро решение както от ЕС, също така и от всички наши стратегически партньори. Проблемът е не в идеята, а в това, че тази фигура се изроди – стана една бухалка за отнемане на нечии бизнеси. От тази гледна точка специализираните съдилища трябва да се закрият“, каза още Серафимов.

Национално обединение на десницата ще работи в България да има рестартиране на дясното. Старата, 90-арската десница предаде своите ценности. Искаме това нещо да се промени. Ще работим за лустрация и цялостно насочване на България към десните политически ценности. Искаме всеки да бъде свободен, да живее и да се развива в България, да прави бизнес и да отглежда семейството си. Ще се борим за темата с енергетиката и въглищните централи, които в момента са част от националната сигурност. Темата с COVID-19 също няма как да бъде пропусната. В последните дни виждаме изключителна динамика на процесите в тази насока. Въвеждането на зелените сертификати в момента е едно грешно политическо решение. Национално обединение на десницата се явява с номер 7 в интегралната бюлетина на изборите на 14 ноември“, каза още д-р Виктор Серафимов. /БГНЕС