Д-р Врабевски: Джон Лоутън показа на света, че в България правим стойностна музика

Джон Лоутън беше един от емблематичните гласове на Европа за всички времена. Това заяви за БГНЕС д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“ и вдъхновител на музикалния проект „Интелиджънт Мюзик Проджект“.

Снимка: @Intelligent Music Project

Покойният музикант и известният със своята благотворителност бизнесмен си сътрудничат успешно в няколко музикални проекта.

Джон Лоутън е първият вокалист на Intelligent Music Project. Той участва в албумите "Power Of Mind" (2012) и "My Kind O' Lovin'" (2014)". Снимка: @Intelligent Music Project

„С Джон Лоутън работихме изключително добре. Запозна ни Славчо от БТР, за да участва в първия ми сериозен международен проект. Благодарение на неговото участие привлече международно внимание и се разбра, че в България може да направим стойностни музикални продукти на световно ниво и да излезем на световната рок сцена с нещо значимо“, подчерта филантропът и любител на интелигентната музика.

Благодарение на Лоутън успех има и следващият проект на д-р Врабевски. В него вокалистът на Uriah Heep участва заедно с музиканти от ранга на Саймън Филипс и Джоузеф Уилямс от „Тото“.

„В рамките на този международен проект звездата на Джон грееше изключително ярко. Като голям авторитет в музиката и изключителен талант, той добавяше успешна стойност към това, което правим. За мен той беше един от мечтаните роквокалист. Изключително съм щастлив, че имах удоволствието да работя с него през всичките тези години. Бог да го прости! Да се надяваме, че такива таланти ще има и за в бъдеще. Имаме нужда от тях“, заяви д-р Врабевски.

Снимка: @Intelligent Music Project

БГНЕС припомня, че бившият вокалист на групата Uriah Heep Джон Лоутън почина внезапно на 74-годишна възраст. Той ни напусна на 29 юни, но тъжната вест бе оповестена сега.

“С дълбока скръб споделяме съкрушителната и трагична новина за внезапната и напълно неочаквана смърт на Джон Лоутън на 29 юни. Противно на излезлите новини, Джон не беше болен. Той си е отишъл спокойно, близо до съпругата си“, се казва в съобщението.

Погребението ще се състои в тесен семеен кръг със скромна церемония, каквото е било желанието на музиканта, написаха от Uriah Heep.

Джон Лоутън често гостуваше в България. В продължение на години той бе главно действащо лице в концертите за посрещане на първия юлски изгрев на Камен бряг или Каварна. Той е почетен гражданин на Бургас.

Легендарният рок певец става най-известен с участието си в култовата немска рок група Lucifer’s Friend, с които от 1969 записва 9 студийни албума. През 1976 се присъединява към Uriah Heep, с които записва албумите „Innocent Victim“, “Firefly”, “Fallen Angel” и “Live ‘79”.

"Джулай Морнинг" или накратко Джулая (по името на известната песен на Uriah Heep от 1971 година "July Morning") е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. /БГНЕС