Държавата търси къде да настани 59 хиляди украински бежанци

59 085 украински граждани са настанени в България към този момент. До 31 май бежанците, настани в хотели, които ще приемат туристи, трябва да бъдат прехвърлени. Разработва се мярка, чрез която хора, които са намерили работа, ще могат да кандидатства за помощ за наем.

Това стана ясно от думите на председателя на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която оглави и Оперативната координационна група към Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Продължава идентифицирането на нови места за настаняване на бежанци от Украйна. Отправено е искане към ведомствата да предоставят свои бази да се настаняват хора, бягащи от войната, заяви Мариана Тошева, ръководител на правителствения щаб за бежанците, предаде репортер на БГНЕС.

С този жест от страна на много хотелиери хем бяха настанени хората, а и този бизнес, който пострада доста по време на ковид, по някакъв начин беше подпомогнат. Средствата, които до момента са разходвани, разчетите ще бъдат представени по структурите на ЕК за солидарност и се очаква, че голяма част ако не и всички разходи от държавата ще бъдат насочени средства по европрограми. Това касае и другите държави-членки, каза Тошева.

Хората, които са настанени към момента, са 59 085. До 31 май имат време и усилията са насочени към това да се намерят достатъчно места за всички хора. Част от самите украински граждани проявяват желание да живеят под наем или да си намерят самите те жилище, заяви още Тошева.

Ще има мярка за хора намерили работа да има за тях финансова помощ за плащане на наем, добави и Красимира Величкова. За децата им ние ще се опитаме да решим проблема за децата до 7 г. възраст. Работим по създаване на бързи облекчени условия, държавата да подпомогне организации и фирми да изграждат детски центрове за отглеждане на децата, което да е добър механизъм не само за украинските граждани, а и за българските.

След 31 май украинските бежанци, ще бъдат настанявани във ведомствени институции. /БГНЕС