Държавен вестник обнародва резултатите от изборите и разпределението на мандатите

Държавен вестник обнародва решението на ЦИК от 14 юли за обявяване на резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в Четиридесет и шестото Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

С публикуването на официалното решение на сайта на ЦИК с окончателните резултати са ясни и броят мандати, които партиите получават. Когато кандидат е избран в два многомандатни изборни района, той е длъжен в еднодневен срок от узнаването писмено да заяви в ЦИК в коя листа желае да остане избран. До неделя комисията трябва да обяви и имената на избраните народни представители. Това е и срокът, който политическите формации имат, за да премахнат плакатите от улици и билбордове.

Партия "Има такъв народ" ще има 65 депутати, а ГЕРБ-СДС - 63.

Парламентарната група на "БСП за България" ще бъде от 36-ма народни представители, на "Демократична България" - от 34-ма, на ДПС – от 29, на "Изправи се! Мутри вън!" - от 13.

Броят на действителните гласове с отбелязан вот в квадратчето „Не подкрепям никого“ е 35 201. Няма избрани независими кандидати. 4-процентната бариера за влизане в парламента е 109 266,8 гласа. /БГНЕС