Държавна изложба в Белград: Българите са зверове, извършват геноцид на всичко сръбско в Македония и Южна Сърбия

В центъра на сръбската столица, в държавния юридически факултет в Белград, бе открита "научна изложба", която има за цел да разкрие българския геноцид над сърбите, българските военни престъпления, както и българските кланета над сърбите в Македония. "Изложбата" разкрива и за десетките хиляди убити и 60 000 депортирани от българите сърби, предаде репортер на БГНЕС.

"Изложбата", която официално бе открита вчера, бе озаглавена "Български военни престъпления в окупирана Сърбия 1915-1918 г." и бе шумно рекламирана в медиите, като авторско дело на доктора по история Милован Пизари, чиято цел е да се разкрие "хърватският геноцид над сърбите по време на Втората световна война". На представянето реч произнесе и директорът на "Музея за жертвите от геноцида" Деян Ристич. Събитието бе подкрепено от Министерството на културата. С този акт се потвърждава държавната идеология за сатанизиране на всичко, свързано с България, която властва в Сърбия от края на 19-ти век.

На събитието многократно бе подчертавано за "масовите и разнородни брутални престъпления, извършени от българската редовна армия, както и полицейските и цивилни български окупатори на територията на Кралство Сърбия в периода 1915-1918г." . Според организаторите на "изложбата" няма международно право и закон, който българите да не са нарушили, а от депортацията на сръбското население са били потресени дори и немците, които официално протестирали". От "изложбата" става ясно, че в самото начало на окупацията "българите са започнали с кланета над всичко мислещо, и преди всичко на сръбската интелигенция".

Подобни снимки изобилстват на "изложбата".

"Навсякъде в Сърбия и Македония свещенството, учителите, професорите, политиците, адвокатите, държавните чиновници, включително и пенсионираните, търговците бяха мишена на българите", се казва още в разпространените материали от организаторите.

За Македония се твърди, че престъпленията са извършвани от местните македонски комити, които са били подкрепяни от българската администрация. Всичко това е било с цел "българизация на цивилното население в Македония" и "унищожаването на сръбската култура там - забрана на сръбския език, отнемането на църковното имущество и изграждането на българска идентичност в Македония".

"Навсякъде властите бяха отговорни за плячкосването, измъчването, изнудването и преди всичко изнасилването на жени", разкриват откривателите на "българските зверства". Според тях това ставало най-често в района на Поречието в Македония.

Все още не е ясен точният брой на жертвите сред сръбското цивилно население под българска окупация, но е едно ясно, че става въпрос за изтребление и българизация на южна Сърбия и днешна Северна Македония, пише още в "документите", които бяха разпространявани в юридическия факултет в Белград. /БГНЕС