Държавните служители в Амстердам започнаха едноседмична стачка

Общинските служители в Амстердам започнаха едноседмична стачка в понеделник в 6:30 ч. Сред стачкуващите държавни служители са и хората, отговарящи за почистването на града, като сметосъбирачи и улични чистачи. От общината предупредиха, че стачката ще доведе до много неудобства.

По време на стачката градът няма да събира едрогабаритни отпадъци, битови отпадъци, рециклируеми и органични отпадъци. Улиците няма да се метат, кофите за боклук няма да се изпразват и няма да се обработват сигнали за отпадъци на улицата. По време на предишни стачки на държавните служители в Утрехт, Ротердам и Хага по улиците се натрупаха планини от боклук.

Общината се обърна към жителите на Амстердам с молба по време на стачката да оставят отпадъците си вкъщи, доколкото е възможно. Все пак общината се споразумя със синдикатите, че отпадъците могат да се събират на пазарите в града. "На ежедневните пазари отпадъците се извозват в края на деня, а пазарът се почиства. Служителите на пазара ще контролират това", заяви отговорният съветник Хестер ван Бурен в градския съвет миналата седмица.

По време на стачката служителите по надзора и правоприлагането ще бъдат на улицата, но няма да издават глоби. Но хората, виновни за сериозни нарушения, безредици или екстремно поведение, все пак ще получат санкция, казаха от общината.

Общинските служители в Маастрихт и Ден Бош ще стачкуват от сряда. Това може да доведе до проблеми, тъй като улиците няма да бъдат почистени след карнавала, който приключва във вторник.

Държавните служители стачкуват за по-добър колективен трудов договор. Наред с други неща, синдикатите искат увеличение на заплатите с 12 % през тази година. Профсъюзът FNV поиска и автоматична компенсация за инфлацията през следващата година. /БГНЕС

Амстердам / Нидерландия