Дъщерята и съпругата на Байдън в черния списък на Русия

Русия забрани на Джил и Ашли Байдън да влизат на територията на страната. Руското правителство разшири черния списък спрямо САЩ и наложи санкции на 25 граждани, включително на членове на съпругата и дъщерята на президента Джо Байдън. Сред лицата със забрана да влизат в Русуия е и професорът от Станфорд Франсис Фукуяма, съобщиха световните медии.

Джил Байдън

"В отговор на постоянно разширяващите се санкции на САЩ срещу руски политици и обществени фигури Русия включи 25 американски граждани в черен списък от средите на сенаторите, отговорни за разработването на русофобска политика, членовете на т.нар. група Макфал-Ермак, която разработва препоръки за антируски ограничения, включително членовете на семейството на президента Джо Байдън", се казва в изявление на руското външно министерство. Пълният списък на гражданите на САЩ, на които е наложена постоянна забрана за влизане в Русия, е качен на уебсайта на министерството.

По-рано през май Русия забрани на повече от 900 американски граждани да влизат в страната за постоянно. В "стоп-листата", публикувана от руското външно министерство, бяха включени 963 души, сред които президентът на САЩ Байдън, синът му Хънтър Байдън и държавният секретар Антъни Блинкен.

"Подчертаваме, че предприетите от Вашингтон враждебни действия, които се връщат като бумеранг срещу самите Съединени щати, ще продължат да получават подобаващ отпор", се посочва в изявление на руското външно министерство. От там заявиха, че администрацията на САЩ се опитва да наложи на останалата част от света неоколониален „световен ред, основан на правила".

От началото на войната на Русия в Украйна Съединените щати и техните съюзници наложиха множество санкции на Москва. Вашингтон продължава да предоставя хуманитарна, финансова, както и военна помощ на Украйна, а неотдавна американската администрация обяви отпускането на допълнителни 450 млн. долара помощ за сигурността на Украйна, включително повече артилерийски боеприпаси, патрулни катери и ракетни установки. Междувременно САЩ планират да закупят и модернизирана ракетна система земя-въздух за Украйна, за да се противопостави на руската агресия. /БГНЕС

Москва / Русия