Антипенко призова да се откажем от употребата на дъвки със захар. Експертът разкри неочакваните ползи от този продукт без захар и заяви, че той обезсилва бактериите в устата и ги унищожава.
"Бактерията възприема молекулата на заместителите на захарта като захар и се опитва да я усвои, но за усвояването на тази молекула е необходима многократно повече енергия, отколкото тя получава в резултат на усвояването й. С други думи, накрая бактерията се изчерпва, изтощава се и умира", обясни лекарят.
Специалистът добави, че дъвченето на дъвка със захар действа като смученето на бонбон и насърчава образуването на кариозни лезии. "Но дъвката е изключително полезна и горещо препоръчвам да се дъвче, ако е без захар", заключи зъболекарят.
По-рано диетолозите Дария Дианова и Нурия Русакова споделиха, че трябва да се откажем от захарните дъвки заради опасността от получаване на стомашни киселини. /БГНЕС