Дъвката без захар убива бактериите в устата

Алексей Антипенко, зъболекар и експерт в областта на медицината, описва свойствата на дъвките със заместители на захарта.

Антипенко призова да се откажем от употребата на дъвки със захар. Експертът разкри неочакваните ползи от този продукт без захар и заяви, че той обезсилва бактериите в устата и ги унищожава.

"Бактерията възприема молекулата на заместителите на захарта като захар и се опитва да я усвои, но за усвояването на тази молекула е необходима многократно повече енергия, отколкото тя получава в резултат на усвояването й. С други думи, накрая бактерията се изчерпва, изтощава се и умира", обясни лекарят.

Специалистът добави, че дъвченето на дъвка със захар действа като смученето на бонбон и насърчава образуването на кариозни лезии. "Но дъвката е изключително полезна и горещо препоръчвам да се дъвче, ако е без захар", заключи зъболекарят.

По-рано диетолозите Дария Дианова и Нурия Русакова споделиха, че трябва да се откажем от захарните дъвки заради опасността от получаване на стомашни киселини. /БГНЕС