Дъжд и градушка блокираха Русе

Пороен дъжд и градушка блокираха тази сутрин Русе, предаде кореспондентът на БГНЕС от дунавския град.

Градушката е продължила около 15 минути, но последиците от нея се чувстват в целия град. Има нанесени материални щети – счупени прозорци, паднали дървета върху коли.

По данни на Метеорологичната станция падналите валежи само за няколко минути в Русенско са над 25 л/кв.м., повече отколкото през целия месец май. Градушката е била с големината на орех – с диаметър около 3 см. Поривите на вятъра са стигали 72км/ч., като те са били придружени и от силна гръмотевична дейност.

Над 160 са сигналите за паднали дървета, скъсани кабели и наводнени приземни етажи и избени помещения. Възлови кръстовища остават под вода, наводнени са ключови булеварди. Движението и силно затруднено от паднали дървета и клони. Много жици на тролейбусната мрежа са скъсани. Градският транспорт не се движи. Няма информация за пострадали. В момента местните служби работят за отводняването на Русе.

Възпрепятствано е движението на влаковете. Влаковете към София и Варна се движат с около час закъснение, отново поради паднали дървета. Най-проблемен е бил участъкът между Централната жп гара и гара Разпределителна. В района на прелез „Розова долина“ до кооперативния пазар пред влак 4641 – бързият влак от Русе за София е паднало дърво, но благодарение на бързата реакция на машинистите влакът е спрял. Районът е разчистен буквално преди минути. Паднало дърво има и при прелеза под хотел „Рига“ на км. 5+243. Републиканската пътна мрежа е проходима.

Почти навсякъде в областта има електроподаване и водоснабдяване. Това сочат данните на Областната управа в града, позовавайки се на информация от дежурните в населените места. Проблеми с комуникациите също няма. Единствено в Ивановско има прекъсване на електрозахранването, но в близките часове се очаква то да бъде възобновено. В района на селата Красен и Червен има кални свличания, които затрудняват движението. На територията на община Две могили и по-точно в село Помен също имал леки поражения. /БГНЕС