Дъжд, хаос и триумф за Серхио Перес в Монако

Серхио Перес устоя на предизвикателствата на времето, за да триумфира в Гран при на Монако, кръг от сезона във Формула 1. Стартът на надпреварата закъсня с повече от час заради силен дъжд, а след това катастрофа, при която колата на Мик Шумахер се разполови, прекъсна временно състезанието.

В крайна сметка обаче мексиканецът постигна третия си триумф в кариерата. В края той удържа Карлос Сайнц с Ферари. Макс Верстапен остана трети, но все пак финишира пред Льоклер, който бе провален от грешна стратегия и остана извън подиума, така че домашното проклятие пак го застигна.

Още в първата подготвителна обиколка Латифи и Строл се удариха леко, като пилотът на Астън Мартин спука гума. Носът на Латифи бе заменен, а стартът бе очаквано летящ.

Всичко започна добре за Льоклер и Сайнц. В челото никой не рискуваше. Информациите бяха, че няма да има дъжд в следващите 20-30 минути и отборите започнаха да слагат интермедии. От Ред Бул обаче не рискуваха и оставаха на пистата. Льоклер дръпна с 3 секунди пред Сайнц, а още 2 секунди по-назад бе Перес.

Времето за смяна на гумите дойде след 17-ата обиколка и на пистата настъпи хаос, който приключи с тотално разбъркване на тестето, тежка катастрофа на Мик Шумахер и червен флаг. Големият губещ в челото бе Льоклер, който се озова от първо на четвърто място и виновен за това бе Перес.

Организаторите бяха принудени да елиминират формата от 77 обиколки и бе обявено, че до края ще останат 35 минути, т.е до 19:00 часа българско време.

Перес не позволи изпреварване и завърши на първото място с 1.154 секунди преднина срещу Сайнц. Верстапен така и не успя да мине пред испанеца и финишира трети, а Льоклер остана на четвъртото място.

В класирането Макс вече има 125 точки, докато Льоклер е със 116. След триумфа Перес събра 110, а след него Джордж Ръсел е с 84, а Карлос Сайнц с 83. При конструкторите Ред Бул е с 235 точки, докато Ферари изостана още, като има 199. /БГНЕС