Д.Малески: Няма бързо решение на спора с България, да не разчитаме на чужденци

Неспособни сами да направим сериозна оценка, оставяме чужди дипломати и политици да ни кажат кога ще започнем преговори с ЕС.

Те, като честни хора, готови да лъжат за интересите на страната си, ми говори опитът, рядко, ако изобщо някога ще ти кажат цялата истина в лицето. А най-добрият начин дипломатът да прокарва интереса на своята страна е да изпраща приятелски послания, пълни с оптимизъм към Македония. Трябва сами да открием горчивата истина и да си я кажем.

Може би така. Сигналите, които идват от София, където се съставя ново правителство и ще има втори тур на президентските избори, не са толкова оптимистични, че да можем да говорим за дни или месеци, докато се вземе окончателно решение. Както подобава на завършил Харвард, потенциалният български премиер говори на езика на западната политическа мисъл, така необходим за диалога между двете балкански държави. Противно на неотдавнашните вълни от любов и омраза между македонските и българските политици, потенциалният кандидат за министър-председател заяви, че противопоставянето на интересите на двете страни, Македония и България, е пътят към трайно решение. Отново, противно на нашите балкански навици, че миналото е по-важно за нас от бъдещето, той каза, че решението не може да зависи само от комисията на историците, а от цяла гама от теми, които изграждат македоно-българските отношения. Той не каза, че историята няма значение, но че тя не трябва да бъде единственото условие за прогрес. Нещо подобно повтори и потенциалният министър на външните работи.

Конфронтирането на интересите на двете страни изисква подходяща подготовка както в България, така и тук, в Македония, и не предполага бързо решение, както заявяват чуждестранни дипломати. Една фалшива история отново оживява в родната публика. Спомняте ли си толкова пъти повтаряната теория на конспирацията, че истинските виновници са Вашингтон или Брюксел, а не Атина, защото ако Америка или Европа искаха, въпросът с името отдавна щял да бъде решен? Така би било, ако бяха готови да разбият съюзите в името на Македония. Но в реалната политика това не е така. Техният основен интерес, както показа случаят с Гърция, е към съюзника и единството на алианса.

Има ли натиск върху София да вдигне ветото? Разбира се, че има. Искаме дори да се сбъдне прогнозата на бившия премиер Борисов за такъв силен натиск, който ще принуди България да вдигне ветото и да ни спаси от мъките на преговорите. Но дали е реалистично да се очаква такъв силен натиск, предстои да видим. Как ще реагира новото българско правителство на подобен натиск също предстои да видим. Във всеки случай, принудително или по собствена воля, държавата-членка трябва да гласува „за“.

Най-добре е македонските политически фактори заедно с опозицията да започнат диалог за македонските държавни интереси и да бъдат готови за новия кръг от преговори с България. Но лесно е да се каже кое е най-доброто. Трудното в политиката е да се каже как да стигнем до най-доброто. Това не ни носи чест, но, както предишните тридесет години независимост, в този момент е невъзможно да се осъществи съществен диалог между правителството и опозицията. До новите избори след малко повече от две години зависи от правителството и президента да махнат горещите кестени от огъня в българо-македонския спор.

С приетата резолюция в парламента като ограничаващ фактор и разгорещената поляризация на политическата сцена, въпросът за историята с България става подобен на въпроса за името с Гърция. Колкото по-силна е външната съпротива, толкова по-силни са аплодисментите у дома. При толкова много удари от всички страни у дома шансовете премиерът Заев да се захване сериозно с решаването на проблема са минимални. Ето защо, въпреки че един от основните принципи на международните отношения е принципът за самопомощ на държавите, смятам, че уплашени от изострената опозиция, няма да има координирани действия между политическите фактори на върха на държавата за съвместни действие за търсене на решение. Президентът и премиерът ще възлагат всички надежди за започване на преговорите с ЕС на натиска на Брюксел и Вашингтон върху България. След това какво? Ще помислим за това./БГНЕС

……………………….

Денко Малески е първият министър на външните работи на независима Македония. При възникването на спора с Гърция Малески призоваваше публично за бързото му разрешаване. През пролетта на 2019 г. след като написа, че сме били един народ и Гоце Делчев е българин, той бе подложен на публичен линч, напомнящ времената след 1945 г, когато всеки с различно мнение бе преследван и анатемосван. Президентът Стево Пендаровски веднага го освободи от длъжността съветник "поради намалени бюджетни средства". Малески е професор по международни отношения в Университета в Скопие. Коментарът е публикуван в Плусинфо.

Категории: