Датската майска муха избрана за насекомо на годината през 2021

Датската майска муха е избрана за насекомо на годината през 2021 г. от група учени, представляващи изследователски институции от Централна Европа, съобщи Евронюз.

Насекомото, чието научно име е Ephemera danica, е известно с краткия си живот: има само няколко дни летеж, чифтосване и снасяне на яйца, преди да умре. Това е така, защото не развива части на устата, нито функциониращо черво.

Това е един от 140 вида, които живеят в Централна Европа и въпреки че е описана като датска, е забелязана чак до Обединеното кралство и Ирландия.

Тя се счита за ключов компонент в риболова: високите количества ефемера даника между май и юни помагат за привличането на пъстърва, търсеща насекоми, с които да се храни.

„Това, което прави мухата уникална, е нейният жизнен цикъл: от яйцето, снесено във водата, до насекомото, способно да полети и да се чифтосва, което умира след няколко дни“, каза Томас Шмит, председател на комисията, представляваща експерти от Германия, Австрия и Швейцария, които направиха избора.

Но въпреки краткия си живот, тя има много по-дълъг цикъл на развитие.

Женските майски мухи летят на зигзаг над водата между май и септември, снасяйки хиляди яйца, които след това потъват. Ларвите се излюпват в рамките на няколко дни и в крайна сметка развиват хриле. Погребани в коритата на реките, те се развиват от една до три години.

Шмит казва: „Малко преди прехода от водния към сухоземния живот се образува слой въздух между старата и новата кожа на възрастните ларви. Чрез намаляване на специфичното й тегло, ларвата се издига до водната повърхност. Веднъж попаднала там, кожата на ларвата се спуква и в рамките на няколко секунди се излюпва летяща муха."

Комисията избира по едно уникално насекомо всяка година от 1999 г. насам, за да „приближи малко познати видове до хората“. /БГНЕС