Да подкрепим Украйна: „Не сме неутрални!“

България застана на правилната страна на историята – поредно шествие в подкрепа на Украйна събра множество граждани в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС.

На пл. „Св. Александър Невски“ се събраха много граждани, подкрепящи Украйна, протестиращите разпънаха големи български и украински знамена.

Събитието е под наслов "Не сме неутрални!", а конкретният повод за протеста са убийствата на цивилни в Буча. Организатори са същите, които инициираха големия протест в подкрепа на Украйна преди две седмици, който събра над 10 000 души.

Не можем да останем неутрални като държава. Трябва да помогнем на Украйна да защити децата си от тази безподобна агресия, в това число и с военно-отбранителна помощ. Всички наши партньори в Европейския съюз вече го направиха без нас и Унгария, заявиха организаторите на протеста.

"Българското общество е толкова разделено, че няма как да бъде наречено адекватно. То е толкова разкрачено, колкото и предишната власт. За мен това е тъжно, каза журналистът Иво Инджев пред БГНЕС. "Нашият огромен късмет е, че сме под чадъра на НАТО. Военна заплаха за България едва ли съществува, но това, че тук се разпалват "рашистки" страсти. Аз вече изхвърлям от моя речник думата "русофилия". "Обичаш България, но си готов да воюваш срещу нея на страната на чуждия агресор. За такава болест става въпрос", добави Инджев. "Така 90-те години се надявахме по един естествен път да си отиде комунизмът, а той не си отиде. Мутира и се разпространи в различни партии. Не можем да разчитаме на това. Младите българи се разбягаха на запад, защото искат по-добър живот, но тук в България много трудно си пробива път истината след толкова години проруски медийни бомбардировки", каза Инджев.

"Най-перверзното е, че демокрацията се използва за авторитарни цели. Тези, които искат да смачкат демократите в България, това са хората на Копейкин. Същите те крещят, че имат право на мнение, „рашизмът“ не е мнение, той е престъпление. Аз изчезнах от българските медии поради две причини. Едната е, че съм критичен към Русия, а другата е мнението ми към Бойко Борисов", допълни той. "Масовият българин загуби чувство за ориентация кое е добро и зло", добави той.

"Очевидно е защо сме тук. Да покажем мнението си за това, което се случва. Дразня се на прокремълските провокации. Моето обкръжение реагира адекватно, но виждам някакви анкети във фейсбук, там 80% бяха твърдо "за" Русия. Не мога да преценя истински хора ли са или тролове", каза пред БГНЕС Стефан, един от протестиращите.

"Ние сме от Украйна. От 8 март сме в България", каза Сергей, украински гражданин.

Не очаквам прокремълските активности да спаднат, защото такова промиване на мозъка, каквото има в момента, аз не помня дори в моето детство, когато България не беше свободна, това каза Явор Зафиров. Той добави, че е тук да подкрепи мира и нормалните хора.

Путинският режим избива мирни граждани, бомбардираха моя град и прогониха мен и детето ми от родината. Те са фашисти, каза украинката Людмила.

"С всеки един ден, който продължава тази война и Русия продължава да налага със сила възгледите си, заплахите за България се увеличават. Единственият начин България да е с гарантирана сигурност е Украйна да успее. Това е най-добрият шанс", каза пред БГНЕС лидерът на Демократична България Христо Иванов.

"Вътрешната опасност за България са слабите институции. Нашият отбранителен сектор, България много трудно може да се защити сама. Колебанията ни по отношения на НАТО и инжектирането на страх. Посланието, което внушава страх от Путин. Това послание е изключително опасно, защото България трябва да заяви къде стои и да използва НАТО, като отбранителен съюз, за да не бъдем страна в наведено положение спрямо Русия", каза той.

"Трябва да се помогне на Украйна. Няма никакво съмнение. Украйна трябва да е в състояние да отблъсне руската агресия. Всичко останало ще бъде реализиране на руския план. Трябва да окажем всякаква помощ. Украинският народ дава съпротива, която никой не очакваше", допълни той.

Десетки обувки бяха оставени на стълбите пред сградата на Руския културно-информационен център в памет на жертвите в Украйна.

Огромното шествие премина по ул. Шипка, където се намира руският център със скандирания и развяване на украински знамена.

Не очаквам войната да приключи скоро, Русия има много голям азиатски башибозук, каза пред БГНЕС Иво Танчев. Очаквам българите да се събудят и путинофилските настроения да изчезнат от нашето общество, добави още той. /БГНЕС

Очаквам руското влияние да намалее в България, но няма да изчезне, каза за БГНЕС протестиращият Боби. Ние ще си останем пета колона. Украйна може да спечели войната само ако й се достави оръжие и санкциите от цивилизования свят продължат срещу Русия, подчерта още той.

Мирното шествие стигна и до Паметника на Съветската армия в София, където протестиращите продължиха да пеят и да скандират.

За кратко беше блокиран и бул. "Цар Освободител" от Софийския университет до Орлов мост. Мирното шествие приключи без инциденти. /БГНЕС