Да поискаш прошка в най-голямото село в България е отговорност

По стар обичай на Сирни Заговезни десетки жители на софийското село Лозен се събраха в местността Могилата, за да запалят голям празничен огън, предаде репортер на БГНЕС.

Малки и големи се любуваха на красивите пламъци, достигащи няколко метра височина, а когато те позатихнат, традицията повелява хората да прескачат тлеещите въглени. Във вярванията на местните това се прави за здраве и берекет през годината.

„Да поискаш прошка в най-голямото село в страната е отговорност“, това заяви пред БГНЕС Георги Младенов, кмет на село Лозен. „Да поискаш прошка, да имаш очи да поискаш прошка значи, че трябва да си свършил нещо добро и чак тогава да се покаеш“, каза кметът и добави, че хората в Лозен са сурови.

„Полупланински сме, прошка лесно не се дава, всичко се помни“, подчерта Георги Младенов, след което поиска прошка и през нашата камера. „Искам прошка на всички, към които не съм бил добър, към семейството ми най-напред, към децата ми, жена ми, моите приятели и цялото село. Обичам селото си, обичам хората си“, каза с усмивка кметът на село Лозен.

Той се присъедини към веселбата, където въртенето на огньове е една от атракциите. /БГНЕС