Да преоткриеш България с електромобил

Пътешествие в България с електромобил е иновативна услуга, която стартира от този месец в България. Travel by electric отдава електромобили под наем с цел туристически обиколки.

Това е нов бранд на рент-а-кар компанията “Бест Карс” ООД. Зад проекта седят четирима съдружници обединени около една идея.

Идеята се зародила на базата на дългогодишен опит. Още преди 10 години Деница Даверова и Ивайло Генов полагат основите на рент-а-кар компанията Бест Карс ООД разположена в луксозния сегмент и ВИП услугите. През последните години навлизането на новите технологии в автомобилостроенето провокират Деница да търси варианти да направи бизнеса си различен, за да се отличава на пазара. По проекта екипът инвестира собствени средства.

„Преди около осем месеца стигнахме до извода, че трябва да стъпим в бъдещето с новите технологии, тъй като целият транспорт рано или късно ще се захранва с ток по един или друг начин. Решихме да направим рент-а- кар, който е изцяло ориентиран към електрическите автомобили“, разказа пред БГНЕС Даверова. Първият проблем, с който се сблъскала е оскъдната мрежа от зарядни станции.

„Хората много се притесняват да ги ползват. Затова, намерихме начини да развием услугата. Решихме, че трябва да помогнем на хората със знание как? Най-големият проблем е зареждането. Искаме да им дадем ноу-хау как да пътуват, без да им тежи. Например – да вземеш децата, да разгледаш Рупите, Самуиловата крепост, да спреш на обяд в Петрич, да се прибереш без да усетиш, че си зареждал“, обясни концепцията на бизнеса си Деница.

"Философията на бизнеса е не просто да се дава кола под наем, а да се предлага изживяване. С електромобил човек не бърза и може да преоткрие много прекрасни забележителности по пътя, който с бързите коли са само незабележимо петно, убедена е Деница.

Първата община, която подава ръка е Петрич. Със съдействието на Кристиян Желев един от съдружниците в Travel by electric и изпълнени от единственият български производител на премиум зарядни станции eCars.bg, първите три зарядни публични станции заложени на ключови места в района са вече факт.

В района на Петрич вече има изградени 3 зарядни станции собственост на общината. Едната е на разклона при църквата на Ванга, другата зад общината, а третата на входа на с. Марикостино.

"Започнахме от интересните обекти, които биха могли да бъдат посетени в този район и това се оказа едно от ключовите места за туристическия поток. Ето, станцията на общината вече е факт, което ще позволи на хората да посещават по-лесно това място. Кметът прегърна идеята за електрическия туризъм, малко хора виждат бъдещето по този начин и се надяваме да има икономическо отражение за региона“, надява се Даверова. Според нея пътят е в изграждането на повечето зарядни станции в страната. Към момента те са около 150, 50 от които в София.

Следващата стъпка по проекта е да се развиват продуктите. Компанията се е насочила към няколко целеви групи. Първите са българските потребители, семейства с деца, които с афинитет към зелената идея. Другата група са чужденци отседнали по работа в София. За тях е услугата #onedaytripfromsofia – при нея няма нужда от зареждане и е под формата на пътеводител. Третата група са чуждестранни клиенти, които са в България на свободен принцип. За тази група ще се работи с туристически оператори, разкри Даверова.

Цената за наема на колата между 1 и 5 дни е 100 лева; до 10 дни - 90 лева, над 10 дни 80 лева. Изготвянето на туристическия маршрут влиза в цената, както и ценни съвети за най-добрите места за зареждане по пътя.

За тези, които за първи път се качват на ековозилото, инструктажът също е безплатен. Заедно с колата се дава т.нар. РЕФ карта или магнитна карта, която отключва зарядните станции, а ако няма приложение, сумата се взема през картата на клиента или от депозита.

След Петрич следващата цел е всички туристически дестинации в Подбалкана като Копривщица, Панагюрище и Казанлък. /БГНЕС