Да спрем националното предателство с Македония

Притеснени от зачестилите изказвания от страна на Кирил Петков на официални европейски и международни форуми, че България трябва да е гарант за влизането на Албания и РС Македония в ЕС като част от стабилността на Западните Балкани без условия, предвид войната в Украйна, ние започваме действия по създаването на Общобългарски комитет за защита на националния интерес в Македония.

Това се казва в обръщение, подписано от известни български учени, академици и професори от всички области.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на обръщението:

Уважаеми г-жи и г-да,

Уважаеми сънародници от Р България, Р Северна Македония и чужбина,

Обръщаме се към всички представители на академичната общност и общественици у нас и в чужбина, за които казусът „Македония“ е кауза, а не е просто поредната възможност за псевдонаучни конструкции, усвояване на грантове, разменна монета за ефимерна политическа „слава“ и възможност за бърза ПР акция.

Обръщаме се към всички национално отговорни лидери на обществено мнение в България, които следят внимателно процесите във взаимоотношенията между нас и представителите на РС Македония през последните години.

След десетилетията на насаждан антибългаризъм, репресии и гонения над хората с българско самосъзнание в Македония; след целенасочената подмяна на историята; македонистката пропаганда в училищата и по медиите от другата страна на границата, днес ставаме свидетели на нещо още по-опасно. А именно - опит от страна на властите в България да предадат българския национален интерес в Македония.

В поредица изявления министър-председателят Кирил Петков още от встъпването си в длъжност открито говори за стопляне на отношенията, забързване на процеса по евроинтеграцията, активизиране на двустранните отношения - позиция, с която всички ние сме напълно солидарни, като очакваме повече дела, а не думи. От друга страна, в редица изявления и действия на днешния министър-председател на България в една или друга форма последователно се прокарва внушението, че национална история не е от първостепенно значение, за сметка на пътищата, авиолиниите, икономическите взаимоотношения и редица други все още несъстояли се стъпки, които да оправдаят явното желание за отказ на държавата от Рамковата позиция и декларацията гласувана от 44-тото НС позиция, отстоявана и от две служебни правителства. Позиция, формирана след безпрецедентен политически консенсус, зад която стоят над 80% от българското общество.

Тази позиция е точна, ясна и категорична. България ще даде път за преговори за членство на РС Македония, само ако бъдат спазени всички условия от Договора за добросъседство, който към днешна дата се нарушава тенденциозно едностранно само от съседката ни. Правата на македонските българи трябва да бъдат гарантирани ясно и категорично, включително чрез разписването им в Конституцията на РСМ, и трябва да бъдат спазвани. Историческите манипулации и лъжи трябва да бъдат заличени от учебниците. Коминтерновската македонистка пропаганда трябва да бъде заличена веднъж завинаги заедно с езика на омразата от страна на Скопие.

Водени от тези основни принципи и притеснени от зачестилите изказвания от страна на Кирил Петков на официални европейски и международни форуми, че България трябва да е гарант за влизането на Албания и РС Македония в ЕС като част от стабилността на Западните Балкани без условия, предвид войната в Украйна, ние започваме действия по създаването на Общобългарски комитет за защита на националния интерес в Македония.

За нас е недопустимо отстъпление от българската Рамкова позиция. Изтъргуването на историческата истина и правата на сънародниците ни там не само няма да допринесат за сигурността и устойчивостта на региона, а точно обратното - подобни стъпки могат да се окажат още по-голяма заплаха. Историята трябва да се познава, да се анализира и да се използват изводите в моменти като този, за да не бъдат допускани грешките от близкото минало, които доведоха до братоубийствените войни в края на XIX и през XX век на Балканите.

Уважаеми братя и сестри българи,

Призоваваме всеки един от Вас, който не иска да бъде допуснато поредното национално предателство на България, да се присъедини към нас, като неформално, гражданско обединение, което ще държи будна обществеността по този жизненоважен въпрос и ще направи всичко възможно да не допусне национално предателство нито от това, нито от което и да е друго управление! /БГНЕС