ДАБ за бежанците: Който не иска помощ - да каже, държавата хаби човешки и финансов ресурс

Въпреки че повечето от украинските бежанци, настанени в хотели във Варна и региона, са поискали да ги напуснат и са помолили държавата да им осигури подслон, не са искали да напуснат хотелите си. Това нежелание на бежанците да се съобразят с молбата на държавата и старанието да им се осигури подслон, изненада председателя на Държавната агенция за бежанците Марияна Тошева. Днес беше направена организация за трансфера им в бази в Рибарица и Паничище, но при около 200 заявки, в последния момент на осигурените автобуси се качиха едва петима.

Останалите заявили, че ще си намерят сами подслон в България или ще се върнат в Украйна.

"При направените анкети сред 45 хил. души, 80% заявиха, че ще имат нужда от подслон. Това бих го сравнила с фалшив сигнал до телефон 112. Държавата хаби човешки и финансов ресурс", подчерта Тошева.

Тя се закани, че най-накрая, ако се наложи, украинските бежанци ще бъдат настанени в центъра за мигранти в Елхово.

„Може да се окаже, че бежанският център в Елхово - това е едно контейнерно селище, което може да побере до 1700 човека, може да е един необходим ресурс. Ако се наложи по различни причиниу най-вече капризи на украинците, могат да бъдат настанени там. Добре, заповядайте там настаняваме всички мигранти! Какъв е проблемът да бъдете настанени, дали си от Украйна или си от Афганистан”, възмути се председателя на ДАБ.

Бежанците от Украйна трябва да освободят повечето хотели по морето, за да не се пречи на нормалното протичане на летния туристически сезон. За тях държава осигури бази и хотели във вътрешността на страната, като плати и по 15 лв. на хотелиери за трикратно хранене и нощувка на бежанците. Тошева призова всички бежанци от Украйна, която нямат нужда от помощ от държавата, да информират властите, за да не се прави излишна организация./БГНЕС